Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Notiks lekcija par rakstnieku un radošo laikabiedru "maizes tēvu" Ernestu Birznieku-Upīti

Ceturtdien, 25. februārī, plkst. 16 Aspazijas māja Facebook tiešsaistē piedāvās Pastariņa muzeja vadītājas Sanitas Ratnieces lekciju Maizes tēvs. Tas būs stāsts par nesavtīgo ideālistu Ernestu Birznieku-Upīti, kuram šogad svinam 150. dzimšanas dienu, informēja pasākuma rīkotāji.

Vai vēl ir kāds latviešu rakstnieks, kura vārdā nosaukta smaile Kaukāza kalnos? Vai vēl ir kāds latviešu rakstnieks, kuram bija jādomā, kur lai liek naudu? Ernesta Birznieka-Upīša dzīvi apvij stāsti, kas liek ar nostalģiju raudzīties uz laikmetu, kurā rakstnieks dzīvoja. Literāts bija neparastu ceļu gājējs. Ceļotājs, Baku naftas lauku pārvaldnieks, skolotājs, izdevējs, kurš saviem autoriem maksāja lielus honorārus, pat nepelnot ar viņu darbiem. "Viņš bija kā baltais tēvs ar savu neuzbāzīgo dzīves viedumu un labestību. Viņš bija gan padoma, gan naudas devējs," stāsta Sanita Ratniece. Kādu laiku Ernests Birznieks-Upītis bija arī Aspazijas un Raiņa atbalsts, izdodot tolaik trimdā Šveicē dzīvojošo dzejnieku darbus. "Dvēseliski ģeniāls cilvēks. Viņš ne tikai radīja meistarīgus darbus ar kultūrvēsturisku nozīmi, bet spēja morāli un finansiāli atbalstīt savu ģimeni, apkārtējos, citus latviešu rakstniekus un dzejniekus," vērtē Aspazijas mājas vadītāja Ārija Vanaga.

Sanita Ratniece Pastariņa muzeju vada jau vairāk nekā desmit gadus. Ernesta Birznieka-Upīša vārds un daiļrade viņai ir tuva jau kopš bērnības. Bijusī skolotāja ir uzaugusi Birznieka-Upīša dzimtajā pusē, mācījusies Zentenes skolā un brīvos brīžus pavadījusi muzejā, palīdzot saimnieciskos darbos un muzeja pasākumos.

 

Kopš Covid-19 radītie ierobežojumi liedz rīkot tikšanās klātienē, Aspazijas māja kā tikšanās platformu izmanto sociālo tīklu Facebook.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja