Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

O. Vācieša muzejā notiks divdzejas vakars ar Ingu Ābeli un Edvīnu Raupu

14. septembrī plkst. 18 Ojāra Vācieša muzejā notiks Ingas Ābeles un Edvīna Raupa divdzejas vakars, inoformēja muzeja pārstāve Sandra Zobena.

Nosaukums DIVI nav nejaušs, jo atklāj samērā neierastā dzejas veida divdzejas būtību. Divdzejas jeb sadarbības dzejas saknes meklējamas Japānā – tā konceptuāli saistīta ar senu Japānas literāro tradīciju. Tā ir interesanta un savdabīga radošā pieredze – kopīga dzejpanta veidošana, dzejniekiem reizē radot katram savu un tajā pašā laikā arī vienotu dzejoli, tādējādi atklājot gan katra dzejnieka individuālo dzejas izjūtu, gan savdabīgo mijiedarbību, kas rodas, saplūstot divu dzejnieku daiļradei.

Iepazīšanās ar divdzeju abiem dzejniekiem ir salīdzinoši nesena, radošā sadarbība aizsākās 2012. gadā. Kā atzīst Inga Ābele: "Divdzeja ir ļoti interesants, radošs process, kad divi autori sarakstoties apmainās ar rindiņām, kamēr top dzeja. Pavelk viens otru uz priekšu, uzmundrina, kad otrs ir noguris, pēkšņi atver jaunus apvāršņus, un galu galā liek mainīties."

Par plašajām un nebeidzamajām iespējām divdzejā liecina jau realizētie sadarbības projekti. 2012. gadā Edvīns Raups un Inga Ābele iesaistījās Latvijas dzejnieku sadarbības dzejoļu cikla veidošanā. Sadarbības dzejoļi izskanēja 2012. gada Dzejas dienu laikā – Dzejaslode. Krāsas. Divdzejas audiovizuālais projekts. Projektā piedalījās 18 Latvijā pazīstami dzejnieki – Jānis Rokpelnis, Maira Asare, Inga Gaile, Anna Auziņa, Kārlis Vērdiņš, Valts Ernštreits, Edvīns Raups, Inga Ābele, Ruta Štelmahere, Andra Manfelde, Sergejs Timofejevs, Semjons Haņins, Andris Akmentiņš, Eduards Aivars, Artis Ostups, Ivars Šteinbergs, Valentīns Lukaševičs un Karonhisake.

Par neierobežotajām iespējām divdzejā, liecina arī Ingas Ābeles un Edvīna Raupa sadarbības dzejas projekts – librets kameroperai. Jaunā komponista Krista Auznieka kameropera Saules vējš (Ventus Solaris) pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 2014. gada vasarā. Katram no operas četriem posmiem atvēlēta sava dzejas valoda. "Pirmajā valda modernās dzejas pasaule, otrā ir gluži kā Šekspīra sonets, trešajā risinās trīs dialogi sarunvalodā, bet pēdējā daļa atgādina haiku," raksturo komponists.

Autorvakarā izskanēs ne tikai jau minēto sadarbības projektu darbi, bet arī Edvīna Raupa jaunākie dzejoļi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja