Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Populārākie – dāmu romāni un detektīvi. E-grāmatu bibliotēka 3td.lv internetā pieejama vienmēr

Kad visas savas grāmatas pārlasītas, kad ar draugiem grāmatu maiņa jau notikusi, bet mājsēde vēl turpinās, jādodas uz e-grāmatu bibliotēku. 6. janvārī lasīšanas vietne www.3td.lv svinēja pastāvēšanas divus gadus. To laikā strauji mainījušies daudz ierastu rituālu, arī attiecībā uz grāmatu lasīšanu.

"Katru nedēļu šajā e-grāmatu bibliotēkā klāt nāk vismaz trīs jaunas grāmatas. Projektu īsteno Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) ciešā sadarbībā ar IT uzņēmumu TietoEVRY in Latvia un izdevniecībām Zvaigzne ABC, kam ir vairāk nekā desmit gadu pieredze e-grāmatu izstrādes jomā, Mansards, Prometejs, Latvijas Mediji un Latvijas publiskajām bibliotēkām,"  informē Ilma Elsberga, KISC projektu vadītāja asistente.

Viņa atklāj, kā notiek sadarbība. "Izdevniecība nav ieinteresēta pievienot uzreiz jaunākās grāmatas, bet viņi dod plašu sarakstu, ko gatavi piedāvāt, un mēs izvēlamies, kuras grāmatas lasītājus varētu interesēt. Paturam prātā domu, ka gribam izglītot lasītāju, piedāvāt kvalitatīvu literatūru, vēsturiskās un biogrāfiskās grāmatas. Pozitīvi ir arī tas, ka no 460 e-bibliotēkas grāmatām divas trešdaļas ir oriģinālie latviešu autoru darbi," stāsta Ilma Elsberga un piebilst, ka visejošākās grāmatas ir dāmu romāni un detektīvi. Gandrīz 12 000 reģistrēto lasītāju jau ir pāršķīruši gandrīz 25 miljonus elektronisko lappušu, un e-grāmatas ņemtas lasīšanai 57 000 reižu. Visas 3td.lv pieejamās grāmatas, negaidot rindā, vienlaicīgi var lasīt neierobežots skaits lietotāju. 3td.lv lasa dažādu paaudžu lasītāji, gandrīz piektā daļa (17%) pēdējo divu gadu laikā bibliotēku pakalpojumus nebija izmantojuši.

Arī pati Ilma ir pamēģinājusi lasīt grāmatas šādā formātā, lai novērtētu, cik tas ir ērti un kāds ir tehniskais izpildījums – kā šķiras lapas, kādas ir burtu palielinājuma iespējas. "Braucot uz darbu sabiedriskajā transportā, lasu e-grāmatas telefonā. Esmu dzirdējusi labas atsauksmes par iespēju lasīt planšetē. To labprāt izmanto seniori, jo planšetei ir apmēram grāmatas formāts, bet to ir vieglāk turēt rokās nekā biezu grāmatu. Senioriem patīk, ka var mainīt fona gaismu – gaišāku vai tumšāku, pielāgot krāsu režīmu, kā arī palielināt burtus," uzskaita Ilma Elsberga.

Lai kļūtu par www.3td.lv e-bibliotēkas lasītāju, ir jābūt kādas pašvaldības publiskās bibliotēkas reģistrētam lasītājam. Katra bibliotēka piedāvā savu risinājumu, kā attālināti kļūt par 3td.lv lasītāju, vajag tikai uzrakstīt e-pastu vai piezvanīt. "Tas domāts, lai varētu reģistrēt lasījumus un samaksāt autortiesības," paskaidro Ilma Elsberga. "Ja pagājušā gada janvārī, gada jubileju svinot, e-bibliotēkā bija 6000 lasītāju, ārkārtas situācijas laikā viņu skaits pieauga par tūkstoti nedēļā, un maijā jau varējām apsveikt 10 000. lasītāju, kas bija no Tūjas bibliotēkas." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja