Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prezentēs Ilmāra Šlāpina grāmatu-vārdnīcu Jauno latviešu valoda

6. novembrī, plkst. 17.30 Teātra bāra restorānā tiks prezentēta biedrības Ascendum izdotā grāmata Satori bibliotēkas sērijā - Ilmāra Šlāpina grāmatu-vārdnīcu Jauno latviešu valoda.

Interneta žurnāla Satori galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins kopš 1999. gada ir vācis jaunvārdu un jaunu vārda lietojumu piemērus, centies skaidrot to nozīmes un rast jaunas, izmantojot klasiskas un mazāk klasiskas etimoloģijas metodes, ik pa brīdim publicējot savus atradumus žurnāla Rīgas Laiks rubrikā Jauno latviešu valoda. Tagad šīs piezīmes ir apkopotas vienā grāmatā, turpinot sēriju Satori bibliotēka, kas tika aizsākta pirms gada - izdodot Riharda Bargā īsprozas krājumu Tenkas. Grāmatas dizaina autors ir mākslinieks Armīns Ozoliņš.

"Valoda ir dzīvs un mainīgs organisms, kas ik dienas rada jaunus un aizraujošus vārdus, terminus, izteicienus vai arī piešķir jau esošiem vārdiem jaunas nozīmes un lietojumus. Dažkārt mēs izturamies pret valodu kā bargi vecāki, kurus kaitina pubertātes vecumā esošais pusaudzis - pārmetam tradīciju laušanu, vēlamies iegrožot stingrākos rāmjos, nesaprotam, ko viņš saka un domā. Citkārt skatāmies ar mēmu jūsmu un nezinām, no kuras puses lai pienākam klāt. Vārdnīcas Jauno latviešu valoda mērķis ir samierināt valodu ar tās lietotājiem, mēģināt pieņemt un saprast jaunvārdus un jaunas nozīmes, kas ieliktas vecajos vārdos, adoptēt aizgūtos vārdus-migrantus no citām valodām, pret kuriem parasti izturamies ar gluži vai ksenofobisku naidu. Šis skaidrojums ir ironisks, taču iecietīgs, zinātniski pamatots, taču neakadēmisks, to var lietot kā žargona vārdnīcu, bet var lasīt arī kā anekdotisku stāstu krājumu par mūsdienu vārdu slepeno dzīvi," par grāmatu stāsta tās autors Ilmārs Šlāpins.

Grāmatas prezentācijā varēs arī iegādāties abas Satori bibliotēkā iznākušās grāmatas. Grāmatas eksemplāru iespējams iegūt arī rakstot e-pastu uz adresi: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja