Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Raidījums Literatūre atgriežas ar astoņiem jauniem stāstiem

16. janvārī pie LTV skatītājiem atgriezīsies raidījums Literatūre, kas pirmajā sezonā pierādīja, ka par literatūru ir iespējams runāt saistoši un skatītājus uzrunājoši. Astoņās epizodēs Marta Selecka un Gustavs Terzens ceļos literatūras pasaulē – tiksies ar mūsdienu literātiem un caur tekstiem – arī ar aizgājušo laiku rakstniekiem, kuri atstājuši neizdzēšamas pēdas latviešu literatūras vēsturē, informēja

Arī šosezon katrā no astoņām Literatūres sērijām Marta dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, bet Gustavs – ar grāmatām. Katrs no astoņiem rakstniekiem ir izvēlējies sev tuvāko aizgājušo laiku latviešu autoru un dodas ceļojumā uz vietām, kur tie dzīvojuši vai par kurām rakstījuši. Savukārt Martas paralēlais ceļabiedrs Gustavs Terzens ceļo atsevišķi un meklē, kam palasīt priekšā.

"Ja nebūtu Gunara Saliņa un viņa dzejoļu, es visticamāk nekad nenonāktu Naudītē plkst. 11 no rīta darba dienā, lai palasītu dzeju pastniecei un atslēdzniekam… Ja nebūtu Ontōna Rupaiņa un viņa "Balto tēvu", es, visticamāk, neatklātu "paralēlo" Latgali un tās ļaudis. Ja nebūtu Anšlava Eglīša, es neuzzinātu, ka latvietis arī Amerikā ir latvietis. Un, ja nebūtu Ievas Melgalves, es, iespējams, netiktu pie iespējas vēlreiz izlasīt un kāri nošmaukstināt Marģera Zariņa Viltoto Faustu. Man Literatūres 2. sezona ir drīzāk vēl dziļāks ceļa turpinājums, nevis nākamā nodaļa," stāsta Gustavs. Savukārt Marta atzīst, ka ceļojumi ar rakstniekiem ir ārkārtīgi aizraujoši: "Joprojām esmu pārsteigta, ka, runājoties ar saviem ceļabiedriem par grāmatām un rakstīšanu, ir iespējams nokļūt gan reālās, gan pasakainās vietās. Rakstnieks, pieceļoties no sava rakstāmgalda, lai dotos ceļojumā, pats kļūst par tēlu, ko ir aizraujoši filmēt."

Pirmajās divās sērijās "literatūristi” dosies ļoti tālos ceļojumos rietumu virzienā – turpat, kur pēc otrā pasaules kara trimdā devās rakstnieks Anšlavs Eglītis un dzejnieks Gunars Saliņš. Pirmo ASV rietumkrastā sagaidīja un kādu brīdi pat izmitināja dramaturga un gleznotāja Raimonda Staprāna ģimene. Tādēļ Staprāns būs Martas Seleckas pavadonis uz vietām, kas glabā atmiņas par trimdas latviešu pirmajām (un kaislīgajām) gaitām svešajā zemē. Arī Gunara Saliņa pasaulē – savulaik radoši dzirksteļojošajā Ņujorkas Elles ķēķī, – skatītājus ievedīs cilvēks, kurš Saliņu pazina uz "Tu" – dzejnieks Kārlis Vērdiņš. Ja ir Rietumi – jābūt arī austrumiem, tādēļ Anna Rancāne dosies uz Martas dzimtas dzimto ciemu Latgalē, jo tur izcēlies arī Ontōns Rupaiņs – Latgales vēsturisko romānu smagsvarnieks.

Tuvākā ceļojumā vedīs pārdaugavnieks Māris Bērziņš, kuru dzīve piespieda iepazīties ar pretrunās slīkstošo Zvejnieka dēla autoru Vili Lāci. Inga Ābele vedīs pa rožu krūmam uz katru no Aspazijas mājām, bet Ieva Melgalve brūvēs filmējamus notikumus pēc Marģera Zariņa receptēm. Vienā sērijā satiksies divi latviešu svētumi – Ernests Birznieks-Upītis un viņa kaimiņiene (tiesa, ar laika nobīdi) Māra Zālīte. Bet Literatūres komandas sen kārota ceļojuma vadību uzņemsies Pauls Bankovskis. Viņš lūkot ies, kur mīt Kārļa Skalbes Ziemeļmeita.

Literatūres režisors Uģis Olte (Ziemeļu Puse, Te!, Karaliste, Adreses, Atslēgas) piebilst, ka "jaunās sērijas turpinās iepriekš iesākto – rotaļīgi mest tiltiņus starp talantīgu gara radinieku apdzīvotām pasaulēm, par spīti tam, ka viņi dzīvoja dažādos laikos. Un to, ka laiki, cilvēki un vērtības var būt ļoti dažādi pat nesenā pagātnē, atgādinās teju katrs no Literatūres stāstiem. Sākot ar trimdinieku mulsumu svešā zemē, būvējot jaunas dzīves uz veco drupām, līdz pusdieva statusā iecelta rakstnieka nedienām ar valsts vadības kloķiem rokās.".

Literatūres 2. sezona – no 16. janvāra ceturtdienās plkst. 20 LTV1 un REPLAY.lv, kur raidījums pēc televīzijas ētera būs pieejams vēl sešus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja