Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Raiņa poēmas Daugava lasījums - valsts svētkos

Svētdien, 18. novembrī, plkst. 16 Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, J. Pliekšāna ielā 5/7 aicina uz kopīgu Raiņa dramatiskās poēmas„Daugava lasījumu Viena mēle, viena dvēsle, viena zeme mūsu!"Vai mums vēl ir Dzimtene?" 1915. gadā Rainis jautā kādā vēstulē. Un pats atbild: "Kas to lai zina? Tik vienu es zinu, ka viņa mums atkal būs."Dzejnieks tomēr nespēja paredzēt, ka Latviju vēl gaida 1940. gads, bet 2012. gadā daudzi mūsu valsts iedzīvotāji pieprasīs tiesības oficiāli runāt citā mēlē…

"Kaut arī mums draud izraut no mutes latviešu mēli, nekad mums neizraus no krūtīm latviešu dvēseli. Tā mūsu sāpju māti Latviju darīs brīvu un ziedošu," raksta Rainis.

Jau toreiz dzejnieks bija pārliecināts, ka nepieciešama apziņa, ka esam patstāvīga tauta, kurai nepieciešama arī patstāvīga dzīve, garīgi un politiski, jo, ja nav politiskas patstāvības, taps apspiesta arī garīgā dzīve: "Mums jātiek vaļā no uzskata, ka spējam dzīvot no vācu vai krievu žēlastības."

Ir Pirmais pasaules karš, Rainis – emigrācijā Šveicē. Sekojot karadarbībai Latvijā, dzejnieks "izkliedz" savas sāpes un vēlēšanos nosargāt likteņupi Daugavu – tautas brīvību. Ievadā dramatiskās poēmas Daugavas trešajam izdevumam viņš īsi paskaidro, ko tieši gribējis panākt ar šo darbu:

"Neaizmirst mūsu valsts tapšanu

Visas tautas sāpēs un sajūsmā!"

"Daugava" grāmatā iznāk 1919. gadā. Četrtūkstoš eksemplāri tiek izpirkti divās nedēļās, arī otrais izdevums četrtūkstoš eksemplāru tirāžā tiek ātri vien izpirkts.

Jāņa Misiņa bibliogrāfiskos materiālos tā vēl uzskaitīta pie "dzejas" darbiem, nevis pie "drāmām", bet pēc tam, kad Daugava daudzas reizes izrādīta uz teātru skatuvēm, Rainis to Kopotos rakstos ievieto starp drāmām.

Tieši 1919. gada 18. novembrī notiek dramatiskās poēmas pirmais uzvedums Nacionālajā teātrī. To iestudē Biruta Skujeniece. Inscenējumam ir sevišķi panākumi.

Pēc 93 gadiem 18. novembrī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā kopā ar muzeja apmeklētājiem vēlamies īstenot Raiņa vēlēšanos, ko viņš atklājis savā dienasgrāmatā – "katru gadu Latvijā 18. novembrī inscenēt Daugavu".

Darīsim to kopā un vēlreiz atcerēsimies Raiņa vārdus:

"Drīz jau viss tas laiks liksies pats kā tāla parādība un tā laika darītāji par uzbāzīgiem brīvības atgādinātājiem, protams, cik tāli viņi nav pārvērtušies par praktiskiem un sabiedriskiem veikalniekiem...

Pienāk stalti un skaļi Izašars un atbīda vēl tālāk nost, gluži projām un saka:

"Tu dzīvoji, lai mums ir maizes, –
Nu ir, – nu mirsti! Tu vairs nevajdzīgs.”
Labi, – bet pielūkojat, ka Izašari nedara to pašu un nesaka to pašu arī – brīvībai. Izašaru ir daudz."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja