Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Siguldā norisināsies Latvijā pirmais bērnu un jauniešu literatūras festivāls

"Brīvruna jeb frīstails ļauj paraudzīties uz literatūru un valodu citā gaismā," tā secināts pirmajā repa improvizācijas teātra Brīvrunu projekts meistarklasē Mālpils vidusskolēniem un viņu literatūras skolotājām. Meistarklases notiks visās Siguldas novada vidusskolās, un tā ir pirmā aktivitāte ceļā uz Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālu, kas notiks no šā gada 6. līdz 8. oktobrim.

"Ikdienā čatojot mēs visi savā ziņā kļūstam par rakstniekiem. Turklāt mūsu dzīves temps ir tik straujš, ka ir jāspēj ātri reaģēt uz ārējiem impulsiem. Improvizācija ir instruments, kas palīdz ne tikai ieklausīties sevī un atklāt radošo brīvību, bet attīsta spēju formulēt viedokli, parādīt sevi publikas priekšā un sniedz pārliecību par saviem spēkiem. Ar šo darbnīcu sēriju mēs iedrošināsim jauniešus atklāt brīvrunu un kopā ar dzejnieku Arvi Vigulu attīstīsim prasmes, lai satiktos uz skatuves festivālā," tā Brīvrunu projekta dalībnieks Edgars Sniegs.

Jaunieši meistarklasēs uzzina par brīvrunas vēsturi, formām, dažādām tehnikām, kā arī iejūtas brīvrunātāju lomā, izmēģinot dažādus brīvrunas elementus – atskaņu veidošanu, punchline veidošanu, skaitīšanu uz ritma u. c. Festivāla laikā, oktobrī, notiks meistarklašu noslēguma pasākums, kurā Siguldas jaunieši uz skatuves satiksies ar profesionāļiem – Brīvrunu projekta dalībniekiem. Šī ir viena no plānotajām aktivitātēm ārpus festivāla norises ar mērķi iesaistīt auditoriju un rosināt interesi par literatūru.

Festivāla un Siguldas novada Kultūras centra direktore Jolanta Borīte norāda: "Kopš 2021. gada Siguldas pašvaldības stratēģiskais mērķis ir attīstīt pilsētas tēlu caur literatūras un grāmatniecības prizmu. Šaurākā nozīmē literatūra apzīmē mākslas veidu, bet Siguldas kultūras ekosistēmā literatūra ir darbības vārds vajadzības izteiksmē. Mēs radām piedāvājumu, kurā literatūra drosmīgi nostājas blakus jūtūbam, sportam un citām aktīvām nodarbēm. Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā svinēsim rakstīto un runāto vārdu, iedvesmosim un paplašināsim redzeslauku. Kā arī fiksēsim bērniem un jauniešiem noteiktā laika posmā radīto saturu literatūrā, veicinot arī jaunu oriģināldarbu rašanos."

Siguldas bērnu un jauniešu festivāls notiks no 6. līdz 8. oktobrim Siguldā. Tā daudzveidīgā programma piedāvās tikšanās un darbnīcas ar autoriem un ilustratoriem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Norvēģijas un Nīderlandes, trīs dažādas ilustrāciju izstādes, četras teātra izrādes, multimediju pastaigu un citus notikumus. Festivāla programmu izstrādājuši izdevniecības Liels un mazs vadītāja Alīse Nīgale, ilustratore, bērnu grāmatu autore Rūta Briede, režisors Jānis Znotiņš un radošo industriju uzņēmums Story Hub. Festivālu organizē Siguldas novada kultūras centrs Siguldas devons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja