Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tiešsaistē notiks starptautiska zinātniska konference, kas veltīta Regīnai Ezerai

3. un 4. decembrī Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku organizē vērienīgu virtuālu konferenci Regīna Ezera un Austrumeiropas literatūra

Konferencē gaidāmi padziļināti un izvērsti ārvalstu viesu priekšlasījumi, paneļdiskusijas ar ievērojamu rakstnieku un teātra mākslinieku piedalīšanos, kā arī vietējo un kaimiņvalstu zinātnieku uzstāšanās ar referātiem. Konference norisināsies tiešsaistē, un to varēs vērot gan sociālajā tīklā Facebook, gan vairākās vietnēs internetā. Konferences pirmā diena galvenokārt veltīta rakstniecēm, Regīnas Ezeras laikabiedrēm Baltijā un Austrumeiropā. Otrajā dienā pētnieki vērsīs uzmanību uz Ezeras literāro mantojumu un tā interpretācijām teātra un kinomākslā.

"Konferenci plānojām jau pirms gada, atzīmējot izcilās autores Regīnas Ezeras deviņdesmitgadi, taču pandēmija mainīja sākotnējo ieceri. Arī šogad pulcēt vienā telpā pētniekus no vairākām pasaules valstīm nav viegls uzdevums. Tomēr šis gads mums iemācījis, ka arī virtuālas norises var tikt organizētas kā vērienīgi un kvalitatīvi pasākumi, kas sniedz iespēju pievērst uzmanību šim notikumam plašākam kultūras interesentu lokam," stāsta literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš. Viņš ir viens no konferences idejas autoriem un organizatoriem kopā ar kolēģiem Andu Baklāni, Kārli Vērdiņu, Arti Ostupu un Ivaru Šteinbergu. 

Regīna Ezera ir viena no izcilākajām latviešu prozaiķēm, kas vienlīdz spilgti rakstījusi romānus, īsprozu, publicistiskus darbus un dienasgrāmatas. Viņas romāns Zemdegas (1977) iekļauts Latvijas kultūras kanonā kā "reizē spilgts sava laikmeta dokumentējums, reizē pārlaicīgu tēmu un raksturu ietērpums krāšņā un vietumis īpatni sirreālā naratīvā". Regīnas Ezeras proza izaicina ierastās žanru robežas un kā fenomens latviešu kultūrā bijusi nozīmīga turpmākajai latviešu prozas attīstībai. Literāte atstājusi spēcīgu ietekmi uz gan uz 80. gados debitējušajām autorēm – Gundegu Repši, Andru Neiburgu, Evu Rubeni, Rudīti Kalpiņu u. c., gan arī 90. gados debitējušo autoru, to vidū Ingas Ābeles un Noras Ikstenas rakstību.

Regīnas Ezeras darbi ir tulkoti un publicēti ārvalstīs, tāpēc viņas literāro mantojumu nepieciešams skatīt ne vien lokālo, bet arī starptautisko literāro procesu kontekstā. Konferences pirmā diena norisināsies angļu valodā, jo uzstāties aicināti arī ārvalstu pētnieki, tādējādi tiks izceltas kopsakarības, kas veidojas starp Baltijas un Austrumeiropas valstu literatūru. Viņu vidū būs literatūras teorētiķe un pētniece Lora Doila (Masačūsetsas-Amhērstas Universitāte), Austrumeiropas literatūras pētniece Sanja Bahuna (Eseksas Universitāte). Savukārt Regīna Ezeras nozīmi latviešu literatūras kontekstā iezīmēs literatūrzinātniece Sandra Meškova (Daugavpils Universitāte).

Konferences otrās dienas aktivitātes notiks latviešu valodā, turklāt šajā dienā tiks vērsta uzmanība uz Regīnas Ezeras literāro mantojumu un tā interpretācijām teātra un kinomākslā, tāpēc literatūrzinātnieku lokam pievienosies teātra zinātnieki un mākslinieki – Edīte Tišheizere (LU LFMI) Dmitrijs Petrenko (Liepājas Universitāte), režisori un aktieri Ināra Slucka un Jānis Znotiņš, dramaturģe un prozaiķe Rasa Bugavičute-Pēce. 

Zinātniskajos lasījumos piedalīsies latviešu valodas un literatūras skolotājas, kas padziļināti pievērsušās Regīnas Ezeras daiļrades pētniecībai – Lita Silova (Rīgas Franču licejs) un Daiga Zirnīte (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), tāpēc īpaši aicināti ir Latvijā strādājošie humanitāro un sociālo zinātņu priekšmetu pedagogi, lai pilnveidotu skatījumu uz Ezeru kā vienu no skolu obligātās literatūras autorēm.

Informācija par konferenci, kā arī dažādi saistoši materiāli par Regīnu Ezeru turpmākās nedēļas tiks publicēti Facebook lapā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja