Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas iniciatīva Ukrainas grāmatu plaukts arī Latvijā

Trešdien, 12. oktobrī, plkst. 14.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies svinīga dāvinājuma nodošana – Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas (Олена Зеленська) iniciatīvas ietvaros un ar Ukrainas vēstniecības Latvijā starpniecību Latvijā nogādātas 120 Ukrainā izdotas grāmatas.

Šis starptautiskais projekts tiek īstenots vairākās Eiropas valstīs (Austrijā, Nīderlandē, Francijā, Grieķijā, Latvijā). Iniciatīvas patronese Olena Zelenska saka: "Grāmata vienmēr ir aktuāla. Īpaši tagad, kad ukraiņu grāmatas ārzemēs ir kultūras tilts starp ukraiņiem un viņu dzimteni. Tās veido brīvas, modernas Ukrainas vēstījumu pasaulē."

Dāvinājumu LNB pasniegs Ukrainas Republikas vēstnieks Latvijas Republikā Oleksandrs Miščenko (Олександр Міщенко). Dāvinātajā kolekcijā iekļautas pēdējos gados izdotas grāmatas ukraiņu un angļu valodā par Ukrainas vēsturi, valstiskumu, kā arī Ukrainas kultūru, literatūru, tai skaitā ukraiņu dzejnieces, klasiķes Ļesjas Ukrainkas (Леся Українка, 1871-1913) nesen izdotā dzejas antoloģija 14 sējumos oriģinālvalodā. Savā laikā Ļesjas Ukrainkas darbus latviešu valodā ir tulkojis izcilais latviešu dzejnieks, atdzejotājs, literārais kritiķis un publicists Knuts Skujenieks. Ukrainas grāmatu plaukta kolekcijā ir iekļauta arī uzziņu literatūra par Ukrainas reģioniem, kas ļaus labāk iepazīt to daudzveidību, un grāmatas bērniem un pusaudžiem ukraiņu valodā, kas nonāks LNB Bērnu literatūras centrā un būs pieejamas Latvijā patvērumu radušajiem ukraiņu bērniem.

Grāmatas būs lielisks papildinājums iepriekšējos gados saņemtajiem dāvinājumiem no Ukrainas – LNB sadarbības partnera Jaroslava Gudrā Ukrainas Nacionālās bibliotēkas (Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого) apjomīgajam grāmatu dāvinājumam 2016. gadā, bijušā Ukrainas ministru prezidenta Volodimira Groismana (Володимир Гройсман) dāvinājumam Tautas grāmatu plauktam 2018. gadā, Ukrainas rakstnieku un grāmatu izdevēju 2019. un 2020. gadā dāvinājumiem, kā arī pavisam nesen Ukrainas konstitucionālās tiesas tiesnešu dāvinājums LNB Tautas grāmatu plauktam – 18. gadsimtā hetmaņa Pilipa Orļika valdīšanas laikā pieņemtās Ukrainas konstitūcijas teksts.

Ar jau pieminētajiem izdevumiem un ukraiņu grāmatu dāvinājumu kopumā ikviens interesents varēs iepazīties LNB M stāvā dāvinājumu ekspozīcijā. Papildus LNB šobrīd ir apskatāmas vairākas tematiskas ekspozīcijas, kas veltītas Ukrainas vēsturei, kultūrai un tradīcijām (Bērnu literatūras centra lasītavā 7. stāvā, Karšu lasītavā 6. stāvā, Letonikas un Baltijas lasītava 5. stāvā, Džona Ficdžeralda Kenedija lasītava 3. stāvā, Humanitāro un sociālo zinātņu lasītava 2. stāvā, Uzziņu un informācijas centra lasītava M stāvā).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja