Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zināmi Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas 2013. gada pirmie laureāti

Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome paziņojusi, ka Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir igauņu rakstnieks Andruss Kivirehks un tulkotājs Guntars Godiņš.

Baltvilka balvu, kas tiks pasniegta 24. jūlijā, dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā, šis izcilais tandēms saņems jau otro reizi – šoreiz tā piešķirta par latviski izdoto Kivirehka stāstu krājumu Kaka un pavasaris (Liels un mazs, 2012).

Žūrijas verdiktā teikts: "Grāmatā Kaka un pavasaris Andruss Kivirehks, azartiski pārkāpjot robežas, pievieno bērnu literatūrai plašu apkārtējās pasaules teritoriju, kas atrodas aiz tām – dzīvo radību, priekšmetu un parādību izpausmes visā to pretrunīgajā daudzveidībā un sirreāli krāšņu fantāziju. Īpaši augstu vērtējama Kivirehka uzdrīkstēšanās un smalkjūtība, atklājot bērnam absurdo lietu kārtību pasaulē un vienlaikus mācot būt līdzcietīgam pret citiem. Kivirehks savos stāstos ļauj katru ikdienišķu notikumu uztvert kā brīnuma apsolījumu, kurā netrūkst piedzīvojumu, draudzības un mīlestības, un caur valodas tēliem mudina bērnu un pieaugušo uz dzīvu, aizraujošu dialogu."

Savukārt Guntara Godiņa augstvērtīgais, radošais tulkojums ļauj arī latviešu valodā izjust autora iztēles spēku, asprātību un precīzos dzīves vērojumus, tādēļ grāmata kļūst par vērtīgu, aktīvu latviski lasāmās bērnu literatūras sastāvdaļu.

"Šī ir grāmata, kas palīdzēs audzināt priecīgu, vērīgu un saprātīgu jaunu cilvēku, attīstot viņa paša fantāziju un rādot, ka ne viss vienmēr ir tāds kā izskatās. Lai gan Andrusa Kivirehka rakstnieka skats ir pavisam mūsdienīgs, viņa pasakas bez lielas minstināšanās var likt blakus arī latviešu lasītājam tik labi zināmu autoritāšu kā H. K. Andersena, T. Jānsones, A. Lindgrēnes u. c. labākajiem," recenzijā laikrakstā Diena par šo grāmatu raksta Kristīne Sadovska.

Andruss Kivirehks šo starptautisko literāro godalgu, ko piešķir Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome, pirmoreiz saņēma 2011. gadā par grāmatu Lote no izgudrotāju ciema (Zvaigzne ABC, 2011). Latviešu publikas atsaucību guvuši arī vairāki citi viņa darbi: grāmata bērniem Sirli, Sīms un noslēpumi (Liels un mazs, 2009), romāni – pseidovēsturiskās fantāzijas Rijkuris jeb Novembris (Latvijas Avīze, 2009) un Vīrs, kas zināja čūskuvārdus (Latvijas Avīze, 2011), Valmieras teātrī uzvestā luga Igauņu bēres un Latvijas Radio iestudētā raidluga Svētais Grāls. Tikko iznācis jauns viņa stāstu krājums Skaistais dzīvnieks Maimas Grīnbergas tulkojumā (Mansards, 2013).

Iepriekš Starptautisko Baltvilka balvu jau saņēmusi arī igauņu rakstniece Aidi Vallika, lietuviešu ilustrators un rakstnieks Ķestutis Kasparavičs, poļu rakstnieks Mikolajs Ložiņskis, tulkotāji Maima Grīnberga, Mudīte Treimane, Indra Brūvere, Guntars Godiņš un Ingmāra Balode.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja