Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Jūras vārtu logos eksponēti mākslas darbi no Marka Rotko centra kolekcijas

Pielāgojoties apstākļiem, kas šobrīd nepieļauj izstāžu apmeklējumu klātienē, teātra nams Jūras vārti no 23. februāra nama logos (Karlīnes un Loču ielā) būs skatāma daļa Daugavpils Marka Rotko mākslas centra sagatavotās starptautiskā glezniecības simpozija Silva Linarte dalībnieku, kā arī gleznotājas Silvas Linartes mākslas darbu ekspozīcijas.

Otra izstādes daļa, kas izvietota teātra nama telpās, būs vērojama virtuāli – Jūras vārtu sociālo tīklu kontos.

Izstādē līdzās Silvas Linartes (Latvija) gleznām izvietoti Agatas Čermuškinas-Črutas (Polija), Svena Drobnica (Zviedrija), Gonsalo Rodrigesa Gomesa (Spānija), Gunas Millersones (Latvija),  Ģiedres Riškutes (Lietuva), Oksanas Vronskas (Latvija), Osvalda Zvejsalnieka (Latvija), Ingrīdas Ivanes (Latvija), Ričarda Garbačauska (Lietuva), Kataržinas Kovaļskas (Polija), Francišeka Ledohovska (Polija) un Līsas Krūsmegi (Igaunija) darbi.

Apliecinot mākslinieces Silvas Linartes ieguldījumu glezniecības mākslas medijā un apzinoties viņas radošā mantojuma unikalitāti, kā arī veicinot interesi par Daugavpili kā mākslinieciski rosinošu pilsētu, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs kopš 2019. gada aicina māksliniekus piedalīties mākslinieces vārdā nosauktajā glezniecības simpozijā, lai sev raksturīgā mākslinieciskā rokrakstā reflektētu par cilvēka, telpas un laika kategorijām, kas bija klātesošas Silvas Linartes mākslā.

Līdz šim starptautiskais glezniecības simpozijs Silva Linarte pulcējis māksliniekus gan no Latvijas, gan ārvalstīm (Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija, Krievija, Zviedrija, Spānija),  lai satiktos radošā dialogā, apcerētu Silvas Linartes dzīvi un radošo mantojumu, kā arī izjustu Daugavpils īpašo vidi. Simpoziju laikā tapuši vairāk nekā 40 mākslas darbi, un šobrīd tie glabājas mākslas centra kolekcijā.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcija ir tapusi līdz ar ideju par mākslas centra izveidi. Ik gadu tā tiek papildināta ar iepirkumiem, simpoziju dalībnieku radošo veikumu un vērtīgiem dāvinājumiem no māksliniekiem un sadarbības partneriem, apliecinot esošo un turpmāko sadarbību mākslas projektu īstenošanā. Pašlaik kolekcijā ir vairāk nekā 2000 mākslas darbu dažādos mākslas medijos. Rotko centra misija ir ne tikai saglabāt šo vērtīgo kolekciju, bet arī to regulāri izrādīt gan mākslas centrā, gan arī citās kultūras un mākslas telpās Latvijā un ārvalstīs.

Logs ir viens no vadošajiem motīviem Latgalē dzimušās mākslinieces un mākslas pedagoģes Silvas Linartes (1939-2018) glezniecībā. Logos gleznotas ne tikai abstraktās ainavas, bet arī mākslinieces dzīves pieredze un pasaules uztvere. Tās ir liecības par izsūtījumā pavadītājiem gadiem, caur vilciena logiem noskatītās Latvijas ainavas, skati, kas paveras no dzimtas māju plašajiem logiem. Lakoniskajā, šķietami trauslajā glezniecības manierē radītās dabas ainas, atmiņu fragmenti vai mākslinieciski vēstījumi atklāj mākslinieces niansēto redzējumu, smalko sajūtu liecinājumu un profesionālo tēlojumu.

Silva Linarte dzimusi 1939. gada 26. februārī Daugavpils novada Līksnas pagastā. Bērnību pavadīja izsūtījumā Krasnojarskas apgabalā Sibīrijā. Pēc atgriešanās Latvijā absolvēja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, kā arī Mākslas akadēmiju, iegūstot pedagoģes un gleznotājas kvalifikāciju. Ilgus gadus bija Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas pedagoģe. Pēc valsts neatkarības atgūšanas Silva Linarte atgriezās tēva dzimtajās mājās, pedagoga darbu turpinot Daugavpils mākslas vidusskolā Saules skola un līdzās tam 1993. gadā uzņemoties arī Daugavpils pilsētas galvenās mākslinieces amatu. Pēdējie mākslinieces dzīves gadi tika pavadīti intensīvi gleznojot un piedaloties neskaitāmās izstādēs. Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijā ietilpst 48 mākslinieces darbi. Viņas radošais devums pārstāvēts arī daudzās privātkolekcijās ASV, Vācijā, Kanādā, Bermudu salās, Ķīnā, Zviedrijā, Norvēģijā.

Marka Rotko mākslas centra izstāde teātra nama Jūras vārti logos būs aplūkojama divas nedēļas, līdz 9. martam.

Izstādes organizatori aicina mākslas darbus apskatīt pievakarē, kad ekspozīcija tiek papildu izgaismota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja