Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liepājas Mākslas forumā atklās izstādi par demences pacientu pieredzi

Piektdien, 29. septembrī, plkst. 18.00 Liepājas koncertzāles Lielais dzintars mākslas telpā Civita Nova tiks atklāta jauno mediju mākslinieces, Liepājas Universitātes docentes Annas Priedolas izstāde Piena dienasgrāmatas. Demence statistikā un stāstos, kas, izmantojot piena produktus audiovizuālos mākslas darbos un datu vizualizācijās, stāsta par novecošanu un vientulību, demenci un šo dabisko dzīves procesu rosinātām pārmaiņām ģimenes attiecībās.

Izstāde tiks atklāta mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums ietvaros un tā rezonē ar šī gada festivāla moto Visi putni skaisti dzied – odu daudzveidīgajām un vienreizīgajām balsīm mūsu pasaulē. Demences pacientu un viņu līdzcilvēku balsu sadzirdēšana ved uz iekļaujošāku, sociāli taisnīgāku un ilgtspējīgāku pasauli. Saskarsme ar cilvēkiem ar citādu uztveri, kuri nepievērš uzmanību ne pagātnes pārdzīvojumiem, ne raizēm par nākotni, reizēm ir arī pozitīva – liekot koncentrēties uz šobrīd notiekošo, cilvēcisku klātbūtni un apkārtnes skaistumu.

Atkailinot šos lielākoties izolācijā un tumsā noritošos, dabiskos procesus, māksliniece aicina plašākā sabiedrībā uzsākt sarunu par tādām stigmatizētām tēmām kā demence un citiem izaicinājumiem, ar ko nākas saskarties novecojot.

Māksliniece kā materiālu demences statistikas datu vizualizācijām izvēlējusies pienu, jo tas viņai asociējas ar personiskām bērnības atmiņām – vasarām, kas pavadītas laukos pie vectēva, kur vienmēr bija pieejams svaigs piens. Diemžēl vēlāk vectēvam tika konstatēta demence, un pamazām viņš arvien vairāk attālinājās no ģimenes, realitātes, dzīves. Daudzie "baltie plankumi", kas parādījās vectēva atmiņās un valdīja arī pašas mākslinieces un citu tuvinieku izpratnē par demenci, atgādina piena balto krāsu, kas daudz izmantota izstādes elementos un scenogrāfijā.

Datu vizualizācijas, izmantojot pārtikas produktus kā materiālu, ir netiešs veids, kā parādīt neatgriezeniskos kognitīvās degradācijas, identitātes un attiecību sairšanas procesus, kas saistīti ar demenci. Materiāla izvēle abstrakto statistiku padara taustāmu, sajūtamu ar visām maņām un tādējādi vieglāk “sagremojamu”, labāk atmiņā paliekošu.

Personīgu šķautni izstādei piešķir demences pacientu līdzcilvēku – mazmeita, dēls, vedekla, sieva – audio dienasgrāmatas, kuras ierunājuši Liepājas teātra aktieri. Koncertzāles mākslas telpā izveidota norobežota telpa, kurā katrs var vienatnē vai mazā grupā netraucēti noklausīties demences līdzcilvēku pieredzes stāstus un iepazīt piena degradācijas procesus.

30. septembrī, 21. oktobrī un 4. novembrī no plkst. 15.00 līdz 18.00 izstādi papildinās Annas Priedolas un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mākslas mediatoru vadītas Demences datu darbnīcas, kurās apmeklētājiem būs iespēja no dažādiem ikdienā pieejamiem un pazīstamiem pārtikas produktiem veidot datu receptes savas kognitīvās veselības veicināšanai. Tās varēs gan aplūkot, gan izgaršot, atraktīvā un nepiespiestā veidā iepazīstot izaicinājumus, ko rada organisma novecošanās un cilvēces centieni to attālināt.

Izstāde Piena dienasgrāmatas. Demence statistikā un stāstos un Demences datu darbnīcas ir tapušas starptautiskā projekta Pārmaiņu aģenti: mākslas mediācija kā saruna ietvaros, sadarbojoties Latvijas Laikmetīgās mākslas centram, fondam par atvērtu sabiedrību DOTS, māksliniecei Annai Priedolai un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejam. Liepājā organizētā izstāde tiks transformēta un paplašināta, ienesot tajā vairāk personīgo stāstu.

Mākslas telpā Civita Nova izstāde bez ieejas maksas apskatāma līdz 3. novembrim koncertzāles darba laikā: no pirmdienas līdz piektdienai: 11.00–17.00, sestdienās, svētdienās: 10.00–15.00.

Plašāka informācija par festivāla programmu: www.lielaisdzintars.lv .

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja