Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Radisson Blu Hotel Latvija varēs aplūkot instalāciju par Irbenes radioteleskopu

Rīgā, Radisson Blu Hotel Latvija telpās no 18. līdz 21. septembrim Eiropas Planetārās zinātnes kongresa ietvaros varēs aplūkot Jauno mediju kultūras centra RIXC videoinstalāciju RT-32. Akustiskās telpas laboratorija par Irbenes radioteleskopa vēsturi un mākslinieku eksperimentiem ar radioastronomiju, informēja RIXC pārstāve Anna Babre.

2001. gadā Jauno mediju kultūras centrs RIXC Irbenes radioteleskopā organizēja starptautisku mākslas simpoziju Akustiskās telpas laboratorija, kura nolūks bija izpētīt šīs unikālās antenas izmantošanas iespējas mākslā un civilajā komunikācijā. Simpozija rezultātā tika izstrādāts multimediāls pētījums – RT-32. Akustiskās telpas laboratorija par Irbenes antenas vēsturi un mākslinieku eksperimentiem tajā.

Eiropas Planetārās zinātnes kongresā šie video būs aplūkojami īpaši izveidotos mobilos objektos. Pirmajā objektā apskatāmajā video varēs izsekot šī kādreiz tik slepenā Padomju militārā objekta vēsturei no tā uzbūvēšanas 70. gados līdz Latvijas neatkarības atgūšanai un Latvijas astronomu pūlēm pasargāt šo unikālo objektu no iznīcināšanas, kā arī tā atjaunošanai 90. gados. Pirmās ziņas par bijušo slepeno komunikāciju centru Zvaigznīte (Zvjozdočka), kas atradās Irbenē, netālu no Ventspils, un milzīgo parabolisko antenu RT-32 un RT-16 eksistenci atklātībā nonāca tikai 1993. gadā, kad tika panākta vienošanās par Padomju armijas izvešanu no Baltijas valstīm. Šodien abi unikālie Irbenes radioteleskopi ir atjaunoti un Latvijas zinātnieki aktīvi piedalās Visuma novērošanā.

Otrais video ir veltīts starptautiskajam skaņu mākslas, radio un satelītu tehnoloģiju simpozijam Atelpas laboratorija (2001), kurā piedalījās vairāk nekā 30 mākslinieki, radio amatieri un radio aktīvisti no dažādām pasaules valstīm – Latvijas, Austrālijas, Jaunzēlandes, Latvijas, Kanādas, Lielbritānijas, ASV, Slovēnijas. Mākslinieki savos radošajos eksperimentos gan interpretēja radioastronomiskos datus, radot 3D vizualizācijas, gan veica skaņu ierakstus, eksperimentējot ar antenas akustiku. Sadarbībā ar radioamatieriem, tika uzinstalēta arī satelītu signālu uztveršanas tehnika un ierakstītas komunikācijas satelītu pārraides virs Indijas okeāna, ko latviešu skaņu mākslinieki no Clausthome pārvērta skaniskās industriālās Kosmosa ainavās...

Video RT-32. Akustiskās telpas laboratorija autori ir Rasa Šmite un Raitis Šmits; darbs tapis sadarbībā ar mākslinieki Mārtiņu Ratniku; producents – RIXC. Video RT-32 (2002) oriģinālversija atrodas arī topošā Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja kolekcijā.

Instalāciju varēs aplūkot no plkst. 9 līdz 19, Radisson Blu Hotel Latvija 2. stāvā. Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja