Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīgas Biržā vēl tikai 6 dienas skatāma izstāde Prado 12 raksturi

Mākslas muzejā Rīgas Birža līdz 16. jūlijam ir iespēja apmeklēt izstādi Prado 12 raksturi, lai redzētu divpadsmit izcilus meistardarbus no Spānijas lielākā muzeja Prado krājuma, kurus radījuši Veronēze, Rubenss, fan Deiks, de Goija, Muriljo un citi pasaules slavu guvuši gleznotāji, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Izstādes noslēgums iezīmēsies ar pēdējo tikšanos ciklā 12 piektdienas vakaru personības 14. jūlijā plkst. 18, kad kopā ar pārsteiguma viesi runāsim par svētku tēmu spāņu kultūrā, atsaucoties uz ekspozīcijas iekārtojuma koncepciju, kuras pamatā ir frāze Dzīve kā svētki.

Savukārt 16. jūlijā izstādes apmeklētājus visas dienas garumā ar īpašām zibakcijām 12 vīru raksturi priecēs Mākslas muzeja Rīgas Birža jaunizveidotais vīru koris. Kolektīvs, kuru vada diriģenti Kaspars Vēvers, Rūdolfs Bacāns un Juris Griņēvičs, piedzīvos savu publiskās uzstāšanās debiju Rīgas BIržas telpās, atskaņojot spāņu un franču komponistu kormūziku vīru balsīm.

“Prado muzejā, kurā atrodas viena no nozīmīgākajām pasaules mākslas kolekcijām, man laimējies būt ne reizi vien. Sākumā kā tūristam, bet pēdējās pāris reizes jau kā cilvēkam, kurš vēlas šīs kolekcijas dārgumus parādīt arī saviem tautiešiem. Jo ieraudzīt klātienē ievērojamu gleznotāju Rubensa, Goijas, Muriljo, Veronēzes audeklus – tas ir tāds prieks! Saspringts darbs divu gadu garumā, nebūt ne vieglas sarunas un pierunāšanas, daudzu iesaistīto cilvēku entuziasms beigu beigās rezultējās izstādē. Un ticiet, ir jābūt ļoti pārņemtiem ar savu ideju un vēlēšanos dalīties ar jums, lai sapnis kļūtu par īstenību. Vienkārši tas ļoti jāgrib! Aicinu vēl pēdējo nedēļu baudīt, izjust un izzināt šo visā Baltijas reģionā unikālo ekspozīciju!” rosina mecenāts Boriss Teterevs.

“Jau šobrīd ir skaidrs, ka izstāde Prado 12 raksturi ir visapmeklētākā mūsu muzeja vēsturē. Skatītāji brauc no visas Latvijas, pēdējā mēneša laikā jūtam lielu tūristu pieplūdumu, īpaši – no Baltijas un Skandināvijas. Priecājamies par apmeklētāju atsaucību un izteikti pozitīvo gaisotni, kas kopš projekta atklāšanas valda mūsu izstāžu zālēs,” stāsta Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītāja Daiga Upeniece.

16.–19. gadsimta meistardarbu izstāde Prado 12 raksturi koncentrēti atsedz muzeja kolekcijas vēsturi un specifiku, kurā nenoliedzami dominē krāsās un formās izteiksmīgā spāņu māksla, ko bagātina flāmu, franču, itāļu kultūras telpas klātbūtne. Vienlaicīgi divpadsmit raksturi atklājas ļoti sievišķīgā veidā, jo ekspozīcijai atlasīti 12 sieviešu portreti vai žanra gleznas ar reliģisku un alegorisku saturu, kas demonstrē tēmas plašo traktējuma iespēju, portretējamo personu sociālo stāvokli vai parāda sievieti kā simbolu varai, elegancei, skaistumam, mātišķumam, dievbijībai vai vieglprātībai. Šie pretmeti vai līdzības izvijas cauri gadsimtiem, kas katrs nāk ar citu skaistuma ideālu, modi un izpratni par dzīves baudīšanas attiecībām pret tikumību. Atbilstoši projekta idejai ekspozīciju veido 12 sadaļas: Pirmssākums, Ieva, Dvēseles pazudinātāja, Mūžam mainīgā, Valdniece, Noslēpumainā, Ciniķe, Māte, Mīļotā, Sieviete-drāma, Pašpārliecinātā, Izsmalcinātā, Bezvainīgā, dvēseles glābēja.

Prado kolekcijas izlases izstāde Rīgā ir mecenātu Borisa un Ināras Teterevu īpašais dāvinājums Latvijas valsts simtgadei.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja