Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atklāta Latvijas ekspozīcija 57. Venēcijas mākslas biennālē

11. maijā oficiāli atklāta šī gada Latvijas paviljona ekspozīcija Kas slikts var notikt 57. Venēcijas mākslas biennālē, kuru veido Miķeļa Fišera radītie 16 kokgrebumi, lielformāta glezna un apjomīga gaismas un skaņas instalācija, informēja ekspozīcijas pārstāvji.

Šoreiz Latvijas ekspozīcija ir divas reizes lielāka, nekā iepriekšējos gados, un vairākas dienas pirms svinīgās atklāšanas ar to jau iepazinušies galeriju pārstāvji, kuratori, kolekcionāri un citi mākslas vērotāji no visas pasaules.

„Ekspozīcijas nosaukums Kas slikts var notikt apzināti nebeidzas ar jautājuma zīmi. Autors ir radījis brīdi pārdomām, lai ikviens Latvijas paviljona apmeklētājs savu pagātnes veikumu izvērtētu nākotnes perspektīvā. Paldies Miķelim Fišeram par uzdrīkstēšanos aizskart cilvēka jūtu slēptākās stīgas, radot pamatotu satraukumu par rītdienas izredzēm, tajā pašā laikā vainas apziņu un baiļu sajūtas izlīdzinot ar vēlmi uzņemties risku,” 57. Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona atklāšanā akcentēja kultūras ministre Dace Melbārde. 

„Esmu ļoti apmierināts ar to, ka iecerētais ekspozīcijas tēls ir realizējies atbilstoši iztēlotajam, jo iepriekš nebija skaidrs, kā visas trīs izstādes daļas Latvijas paviljonā sadzīvos. Dzīvē redzu, ka viss – gleznojums, gaismas instalācija un kokgrebumi – sadarbojas un izveidojusies skaista materiālu un stāstu saskaņa. Prieks ir arī par to, ka apmeklētāju plūsma virzās tā, kā iecerēts, uzkavējoties vietās, kurās bijām paredzējuši,“ par izstādes izveidi stāsta Miķelis Fišers.

Par novērotajām skatītāju emocijām mākslinieks atklāj: „Reakcijas ir dažādas. Ir redzēti interesanti apmeklētāju dialogi pašiem ar sevi – izstādes nosaukums lielākoties tiek traktēts kā jautājums „Kas slikts var notikt?”, uz ko starojošām acīm seko atbilde „Viss!”. Liekas, ka viņi šo jautājumu ir gaidījuši.”

Raksturojot Latvijas ekspozīciju biennāles kopējā kontekstā, kuratore Inga Šteimane norāda: „Latvijas paviljons šogad ir iekļāvies kopējā Venēcijas biennāles mākslinieciskajā koncepcijā, reizē ir sajūta, ka arī izceļamies. Perfekta ir Latvijas ekspozīcijas saskaņa ar to, ka biennāle veltīta specifiskajām valodām un domāšanas pozīcijām, kuras rada mākslinieki. Vienlaikus atšķirīga ir plašākas vīzijas klātesamība un ego kritika, kura maz novērojama citos darbos.”

Galvenā atbalstītāja ABLV Charitable Foundation mākslas programmu vadītājs Kaspars Vanags atklāšanā uzsver: „Fonds jau otro reizi ir Latvijas paviljona atbalstītājs, un mēs vēlamies šo sadarbību turpināt arī nākotnē, līdz Rīgai būs pašai savs laikmetīgās mākslas muzejs. Tas ir labākais veids, kā nodrošināt, ka muzejā būs ne tikai talantīgu un aizrautīgu, bet arī starptautiski atzītu Latvijas mākslinieku darbi.”

Ekspozīcijas nosaukumu Kas slikts var notikt Miķelis Fišers veidojis kā universālu formulu, ko skatītājs var lasīt kā jautājumu, kā pārsteigumu, kā vēsturi vai kā pareģojumu pēc saviem ieskatiem.

Ekspozīciju papildina arī izstādes katalogs, kurā iekļautas Miķeļa Fišera darbu skices un visi šī gada ekspozīcijai radītie mākslas darbi, kuratores Ingas Šteimanes un igauņu mākslinieka Margusa Tamma esejas par ezoteriskajiem naratīviem Latvijas un Igaunijas laikmetīgajā mākslā, kā arī Ilmāra Šlāpina eseja par Miķeļa Fišera vēlmi radīt pareizo apziņas situāciju skatītāju galvās.

Mākslinieks Miķelis Fišers (1970) veido savu ezotērisko tēlu sistēmu kopš 90. gadu vidus kā pretmetu sintēzi. Tur saskatāma gan akadēmiska, gan avangardiska tradīcija, gan smagnēja ģēnija paradigma (unikalitāte), gan viegls mūslaiku apropriācijas diskurss (gatavā pārņemšana). Miķelis Fišers ir saņēmis Latvijas vizuālās mākslas augstāko apbalvojumu – Purvīša balvu (2015) par personālizstādi Netaisnība. Miķeļa Fišera darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Somijas laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma un topošā Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja krājumā, kā arī LR Kultūras ministrijas īpašumā un Zuzānu ģimenes kolekcijā. Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu (1993) un Glezniecības meistardarbnīcu (1995). Izstādēs piedalās kopš 1994. gada un ir sarīkojis 16 personālizstādes. Veidojis scenogrāfijas un ilustrējis grāmatas.

Kuratore Inga Šteimane ir mākslas zinātniece, kas kopš deviņdesmito gadu vidus veido nozīmīgus izstāžu projektus, publicē kritikas un darbojas kā eksperte. 2015. gadā izveidojusi un vada eksperimentālu laikmetīgās mākslas telpu Mākslas stacija Dubulti.

57. Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona organizētāja ir Latvijas Republikas Kultūras ministrija, galvenais atbalstītājs ir ABLV Charitable Foundation.

57. Venēcijas mākslas biennāle norisināsies no 2017. gada 13. maija līdz 26. novembrim. Latvijas paviljona kuratore ir Inga Šteimane, komisāre - Daiga Rudzāte un producents - kultūras projektu aģentūra INDIE.

Venēcijas mākslas biennāle ir senākais, nozīmīgākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, kas notiek reizi divos gados. 2015. gadā Venēcijas mākslas biennāli apmeklēja 500 000 cilvēku. Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999. gada.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja