Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bastions un saikne. Rotko muzejā durvis ver jaunās pavasara sezonas izstādes

Atklājot pavasara izstāžu sezonu, Rotko muzejs Daugavpilī no 1. marta apmeklētājiem piedāvās četras Latvijas mākslinieku darbu ekspozīcijas. Tās būs skatāmas līdz 19. maijam.

Viena no Latvijas laikmetīgās glezniecības spilgtākajām māksliniecēm Frančeska Kirke savā izstādē Bastions vēršas pret tumsonību un aizspriedumiem un reflektē par aizsardzību un nosargāšanu. Bastions ir arī metafora katra mākslinieka iekšējām cīņām ar sevi. "Bastiona jēdzienā apvienojas gan Daugavpils cietokšņa vēsture, gan pašreizējā karadarbība Ukrainā, gan pret to nevienaldzīga mākslinieka aktīvā pilsoniskā nostāja, kuras vienīgā pretošanās forma ir māksla. Šī cīņa notiek caur šaubām, uzvarām un sakāvēm, apzināti izvēloties trīs tēmas, kolorītus un mākslas centra telpas, caur tiem parādot agresijas sekas," stāsta Frančeska Kirke.

Romāns Korovins izstādē Nomirsim kopā piedāvā skatītājiem savas jaunākās, pēdējos gados tapušās gleznas, telpisku instalāciju un vārdus, kas vēsta par eksistenci – dzīvi un laiku –, attiecībām, kā arī par glezniecības mediju un tā spēju būt abstraktam. Mākslinieks iezīmē izstādes ideju: "Pāris. Ģimene. Divas personas, kas mūžu pavadījušas kopā, svinot svētkus un kopā iegrimstot ikdienas sīkajā rosībā. Darījušas, cerējušas, priecājušās un vīlušās. It kā viss plecu pie pleca un viens: remonti, bērnu izlaidumi, atvaļinājumi vasarnīcā, bet – vai tomēr? Arī piedzīvojot vienas un tās pašas lietas, pieredze var būt atšķirīga. Jūtas un emocijas – katram savas."

Latgales mākslinieku ikgadējā konkursa izstādē Lielgabali klusumā skatāmi 47 mākslinieku darbi, pārstāvot visdažādākos mākslas medijus.

Savukārt izstāde ROTKHO. Made in Latvia veidota pēc Dailes teātra izrādes ROTKHO motīviem un pulcējusi Latvijas glezniecības smagsvarus – Frančesku Kirki, Alekseju Naumovu, Sandru Strēli, Helēnu Heinrihsoni, Ritumu Ivanovu un Kasparu Zariņu. Izstāde sasaucas ar iestudējumu, izplešot tā darbību no teātra līdz muzejam, no digitāla attēla līdz tā atveidojumam un atveidotā oriģinālam. "Vairāku mēnešu garumā katrs mākslinieks veidoja kopiju vienam Marka Rotko darbam. Līdz pat projekta beigām un kārtējās Rotko oriģināldarbu izstādes atklāšanai Rotko muzejā vienīgā iespēja izjust atdarināmo darbu bija šo gleznu digitālās kopijas. Tas izaicināja māksliniekus uz atļaušanos interpretēt – ne tikai veidot repliku, bet izpaust savu unikālo māksliniecisko rokrakstu," stāsta izstādes kurators Aivars Baranovskis.

Sīkāk – Rothkomuseum.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja