Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ciklā Divdabis būs skatāmi Oļega Tilberga un Jāņa Filipoviča darbi

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 7. jūlijā plkst. 18 atklās trešo un noslēdzošo cikla Divdabis izstādi, ko veido divu atšķirīgu laikmetu mākslinieki Oļegs Tillbergs un Jānis Filipovičs, informēja centra pārstāve Diāna Popova.

Izstāžu cikla Divdabis noslēdzošajā epizodē satiekas mākslinieki Oļegs Tillbergs un Jānis Filipovičs, demonstrējot gan puicisku mērošanos ar spēkiem, gan aizkustinošu nepieciešamību runāt par personīgi un universāli būtiskiem jautājumiem.

Oļegs Tillbergs ir 90. gados starptautiski zināmākais Latvijas mākslinieks, kuru mākslas kritiķe un kuratore Helēna Demakova ne velti dēvē par “instalatoru par excellence”. 

Abu mākslinieku galvenais izteiksmes veids ir instalācija – ja O. Tillbergam tā ir monumentāla idejas materializācija, nebaidoties īstenot vispārdrošākās ieceres,  tad J. Filipoviča instalācijas visbiežāk ir uzlādētas ar daudznozīmīgiem un ironiski formulētiem lingvistiskiem vingrinājumiem, kas palīdz sadzīviskus un ikdienā lietojamus objektus pārvērst mākslas darbos.

Sametot kā kausējamā katlā poētiskas metaforas, sociālo kritiku, asprātīgus risinājumus, aizrautību ar priekšmetu materialitāti un faktūru, mākslinieki ar zēnisku aizrautību drosmīgi izspēlē mākslinieka–kreatora lomu.

Izstādes Divdabis. Oļegs Tillbergs / Jānis Filipovičs kuratores Solvita Krese un Diāna Popova atklāj, ka mēroga un materialitātes ziņā šis vērienīgākais un ambiciozākais mākslinieku duets. Oļegs Tillbergs ir 90. gados starptautiski zināmākais Latvijas mākslinieks, viens no tā laika „robežpārkāpēju” paaudzes, kam raksturīga drosmīga jaunu izteiksmes formu meklēšana, savās monumentālajās instalācijās izmantojot neparastus objektus – padomju militārās lidmašīnas, ekskavatora kausus, vaļa kaulus u.c. – un pārvēršot tos gan sociālpolitiskos, gan poētiskos vēstījumos.

Savukārt Jāņa Filipoviča darbi izceļas ar atsperīgu humoru un dzīvu iztēli, atzīmē S. Krese. "Viņš, radot asprātīgus objektus no ikdienišķām lietām, tajos ievērpj arī politisku un sociālu kritiku.  Analizējot drastiski mainīgo politisko situāciju pasaulē, militāro konfliktu eskalāciju un vienlaikus mūsu platuma grādos aktuālo grila sezonas atklāšanu, mākslinieks vienā no savām instalācijām izvērsīs tēmu par cepšanos.”

Izstāde būs apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 4. stāva izstāžu zālēs no 8. jūlija līdz 6. augustam.

Izstāžu ciklā Divdabis satiekas divas atšķirīgas Latvijas mākslas personības un laiktelpas. Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs cikla ietvaros izveidojis trīs spilgtus duetus, kuros apvienojušies ievērojami sava laika mākslinieki: Jānis Borgs un Kaspars Groševs, Atis Ieviņš un Inga Meldere, Oļegs Tillbergs un Jānis Filipovičs. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja