Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dainas Dagnijas māksla ir aktuālāka nekā jebkad agrāk

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs laidis klajā pašlaik muzejā galvenajā ēkā skatāmās izstādes "Tu glezno tikpat labi kā vīrietis!" Dainas Dagnijas māksla feminisma kontekstā katalogu

Latviešu māksliniece Daina Dagnija (1937–2019) lielāko mūža daļu pavadīja trimdā – pēc Otrā pasaules kara Vācijas bēgļu nometnēs, no 1951. gada ASV, bet mūža otrajā pusē, 2001. gadā, viņa nolēma atgriezties Latvijā. 

2019. gadā Daina Dagnija devās mūžībā, atstājot nozīmīgu mākslas mantojumu, kura vitalitāte un aktualitāte nav zudusi arī šodien. Jaunajā izdevumā apskatīta Dainas Dagnijas izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM), kurā projekta kuratore un kataloga autore Elita Ansone mākslinieces daiļradi analizē feminisma kustības otrā viļņa kontekstā.

Šobrīd Latvijā vairāk nekā jebkad agrāk tiek pievērsta uzmanība dzimtes studijām, tāpēc Dainas Dagnijas izstādei LNMM ir izvēlēts feminisma aspekts un 60. gadu ASV politiskā aktīvisma nokaitētais laiks, kad cilvēktiesību kustība, pretkara protesti un ekoloģiskā atmoda ietekmēja globālos procesus, uzsver Elita Ansone. 1968. gads bija seismisku satricinājumu periods visā pasaulē, kas sakrita ar Dainas Dagnijas radošo uzplaukumu. Māksliniece reaģēja uz aktualitātēm un aktīvi piedalījās kultūras dzīvē.

Grāmata ļauj izsekot, kā Daina Dagnija, emocionāli manifestējot savu personisko sievietes, mātes un mākslinieces pieredzi, feminisma izvirzītajiem jautājumiem pievērsusies pirms piecdesmit, četrdesmit un trīsdesmit gadiem. Otrā viļņa feminisma mākslas kustība modernisma formālisma kanonu vietā izvēlējās feministisku naratīvu, kas atklājas katalogā reproducētajos darbos.

Dainas Dagnijas izstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 2. stāva labajā spārnā būs aplūkojama līdz 19. septembrim. Vairāk par to var uzzināt arī četru lekciju ciklā www.lnmm.lv un YouTube

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja