Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ēdenes dārzs, kustība un lietuviešu teikas. Marka Rotko mākslas centrā – glezniecība, keramika, fotogrāfija

Kopš pagājušās nedēļas nogales Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā skatāmas sešas jaunas izstādes. Jaunajā sezonā pārstāvēta glezniecība, keramika un fotogrāfija, un apmeklētājiem izstādes būs atvērtas līdz pat 16. oktobrim.

Plašā retrospektīvā izstādē pirmo reizi Latvijā skatāmi Kana Haitao darbi, iepazīstinot ar vienu no zīmīgākajiem Ķīnas XX gs. 70. gadu paaudzes māksliniekiem. Darbi izstādē Ir maiga nakts: Kana Haitao māksla izstaro spriedzi – ilgas pēc pasaules aiz ikdienības plīvura –, taču paradoksālā kārtā mākslinieciskā leksika, ko autors lieto šīs garīgās pasaules izpētei, viņa agrīnajos darbos pamatā saistās ar provinces ikdienu, kur dominē vecas rūpnīcas un mācību korpusi, sienas un vientuļi koki. Tikmēr jaunākās gleznās redzama sarežģīta saspēle starp iekšējo un ārējo pasauli, gaismu un ēnu, matēriju un tās atspoguļojumu, bet palete kļuvusi daudzkrāsaināka.

Pirmo reizi Latvijā būs skatāmi arī Austrālijā dzimušā un šobrīd Parīzē dzīvojošā mākslinieka Entonija Vaita darbi. Personālizstādē Materiāla mobilizācija mākslinieks reflektē par Rietumu kapitālisma civilizācijas ietekmi uz mūsdienu pasauli, atgriežoties pie tādām tēmām kā piespiedu aizturēšana, netaisnība un migrācija.

Vērienīgā izstāde Teiku kambari. XXI gadsimta Lietuvas keramika pārstāv 65 māksliniekus simboliskā kopsavilkumā, kas atspoguļo tendences kaimiņvalsts keramikas mākslā pēdējo divdesmit gadu laikā. Izstāde strukturēta kā individuāla pastaiga pa astoņiem kambariem, ko caurvij lietuviešu tautas teikās sakņots vēstījums.

Tikmēr Rūda Pētersona jeb Del Ruden personālizstādei Laipni lūgti manā mīlestības dārzā nosaukums īpaši piemeklēts, lai vienotu visu skatāmo darbu kopu, kas ietver gan gleznas, gan keramiku. Radot izstādes konceptu un darbus, autora domas grozījušās ap dabas motīviem, tās varenību un porcelāna smalko, izkopto un bieži cimperlīgo raksturu, bet vēlāk – arī ap karu Ukrainā un ilgām pēc utopiskā Ēdenes dārza.

Savukārt fotogrāfiju Marka Rotko mākslas centrā šoreiz pārstāv Eduards Kapša, kura izstādē Kustība. Balets notverti radoši cilvēki mirkļos, kad grūti būt nepatiesam. Bet norvēģu mākslinieces Anjas Karras fotogrāfiju sērija Mirkļi, kas tapusi no 2013. līdz 2017. gadam, fiksē epizodes no viņas performancēm, kurās māksliniece metusi asprātīgu izaicinājumu rotaļlietu ražošanas nozarei, pārveidojot tās spilgtos varoņus un izmantojot pašas radītus kostīmus un scenogrāfiju.

Sīkāka informācija – https://www.rothkocenter.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja