Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Foto: Koncertzālē Cēsis skatāma gleznotājas Sandras Krastiņas izstāde Vēl ir laiks…Vēl ir laiks!

Koncertzālē Cēsis atklāta un līdz 26. novembrim apskatāma gleznotājas Sandras Krastiņas izstāde Vēl ir laiks…Vēl ir laiks!, informēja koncertzāles mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova.

Koncertzāles Cēsis mākslas galerija jauno, desmito sezonu atklāj ar vērienīgu gleznotājas Sandras Krastiņas darbu izstādi. Mākslinieces daiļradi raksturo daudzveidīgas radošās izpausmes, no monumentāliem gleznojumiem līdz trausliem zīmējumiem, viņa meklē un atrod jaunus trāpīgus izteiksmes līdzekļus, lai jūtīgi, arī traģiski sāpīgi un analītiski izsvērtās simbolu zīmēs interpretētu savu pasaules uztveri, izzinot mūsu kopīgo laiku.

Māksliniece savas radošās gaitas aizsāka 20. gs. 80. gados: tolaik nesen Mākslas Akadēmiju beigušie jaunie gleznotāji apvienojās leģendārajā grupā  Maigās svārstības (Ieva Iltnere, Jānis Mitrēvics, Ģirts Muižnieks, Sandra Krastiņa, Edgars Vērpe un Aija Zariņa), viņu procesuālais projekts izstāžu zālē Latvija (1990) kardināli mainīja sabiedrības priekšstatus par mākslinieka un skatītāja attiecībām, kā arī latviešu tradicionālo glezniecību. Vēlāk katrs mākslinieks ir gājis savu radošo ceļu, bet vienmēr tajā galvenais bija godīgums un pilnīga pašatdeve radošam procesam

Izstādi ar daudznozīmīgo nosaukumu Vēl ir laiks… Vēl ir laiks! veido gleznu cikli no vairākiem māksliniecei būtiskiem projektiem: gleznu sērija Viens vienīgs no 2016. gada retrospekcijas LNMM izstāžu zālē Arsenāls un personālizstādēm Māksla XO galerijā Rīgā – Viena vienīga vienība (2021) un Vien jāpārskrien pāri tam ziedu laukam (2023).

Šajā ekspozīcijā mākslinieces enerģiski vibrējošā glezniecība uzrunā mūs ar nepastarpinātu tiešumu, jo mūsu laiks, tā traģisms un nenoteiktība pieprasa šādu valodu. Gleznotāja uzdod neērtus jautājumus sev un ikvienam, meklē uz tiem atbildes un aicina aizdomāties. Sandras Krastiņas glezniecība pārliecina ar krāsu suģestiju un kompozīciju lakonisko dinamiku, tā liek kritiski pārvērtēt ierastos priekšstatus par skaistumu un harmoniju. Tā ir tēlu un simbolu valoda: gleznu cikls Viens vienīgs, kurā vīriešu krekli uztverami kā maskulīnā spēka un vājuma metafora, cikla Baltā kleita bezķermeniski trauslās Ingrīda, Sibilla, Alla u.c. kleitas, katra ar savu stāstu, ja vērīgi ieskatāmies - saullēkta un saulrieta vērotāji/vērotāja liek aizdomāties par dabas netverami pārlaicīgo eksistenci un cilvēka vēlmi vismaz uz mirkli saplūst harmonijā ar to, un izstādes galvenā ass – 2023. gadā tapušie darbi, kas skarbi rezonē uz ikviena atbildību par cilvēcības saglabāšanu – Dienišķās brokastis, Kara zieds, Katram sava. Māksliniecei ir svarīgi runāt par savu laiku, viņas piedzīvoto un pārdzīvoto, bet viņa apzināti atmet visu lieku – gluži kā mūzikā sadzirdēt, arī glezniecībā vajag uzjaukt īsto toni un atrast precīzu zīmju valodu.

Izstādes kuratore – Inese Baranovska.

 

Sandra Krastiņa (dz. 1957) gleznotāja, vairāku nozīmīgu grāmatu redaktore, izstāžu kuratore, viņas darbi atrodas nozīmīgās publiskās kolekcijās: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīga, Latvija), Latvijas Mākslinieku savienības kolekcija (Rīga, Latvija), Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs (Daugavpils, Latvija), Tartu Mākslas muzejs. Mati Miliusa kolekcija (Tartu, Igaunija), Ludviga muzejs (Āhene, Vācija), Valsts Tretjakova galerija (Maskava, Krievija).

Izstāde bez maksas apskatāma Koncertzāles Cēsis mākslas galerijā, kā arī foajē visos 3 stāvos, Raunas ielā 12, darba dienās plkst. 12.00–18.00, brīvdienās 12.00–16.00, kā arī pasākumu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja