Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Foto: Siguldā apskatāma Latvijas stenda ekspozīcija starptautiskajā Milānas dizaina mesē

Izstādes Lāpām zeķes – lāpām pasauli!? pamatu veido ekspozīcija, kas šovasar pabijusi starptautiskajā Milānas dizaina mesē Latvijas stendā, kas ir viena no ietekmīgākajām šāda veida izstādēm pasaulē. Projekts tapa, sadarbojoties Latvijas Mākslas akadēmijai un Siguldas novada Kultūras centram, informēja kultūras centra Siguldas devons sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ķepale.

Darbs LMA profesoru Barbaras Ābeles un Ievas Krūmiņas vadībā noritēja teju gada garumā, saucot kopā akadēmijas tekstilmākslas, interjera, grafikas dizaina apakšnozaru studentus un rokdarbnieces no tolaik visām jaunā novada lietišķajām studijām. Tikšanās reizēs daudz laika tika veltīts, lai kopīgi eksperimentētu ar materiāliem un idejām, daudz tika runāts un domāts par to, kas ir vēstījums, kuru vēlamies nodot pasaulei un kā mūsu zelta amata prasmes apvienot ar mūsdienīgu dizaina stāstu.

Milānā izstādīto ekspozīciju, kuras devīze ir "Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!", veido divas daļas. Pirmā no tām ataino zeķes dzīves ciklu – no tās tapšanas līdz pilnībā salāpītai zeķei. Zeķes ir Latvijas Nacionālā Vēstures muzejā esošo, ar 18.gs. otro pusi datēto zeķu kopijas un tās darinājušas Siguldas novada amatnieces no Mālpils Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas Urga, Mores Tautas nama lietišķās mākslas kolektīva Mores rokdarbnieces un Siguldas pagasta Kultūras nama Tautas lietišķās mākslas studijas Vīgrieze.

Otra daļa ir lielizmēra tekstīlija, kuru veido gandrīz pustūkstotis ar rokām adītu zeķu. Aicinājumam ziedot savas sadilušās vai bez pāra palikušās zeķes atsaucās vairāki simti cilvēku gan Siguldā, gan Rīgā. Tāpēc iespējams, ka izstādes apmeklētāji šajā savdabīgajā zeķu paklājā atradīs arī savu reiz mākslas darbam ziedoto zeķi!

Izstādē Lāpām zeķes – lāpām pasauli!? skatāmi arī citi darbi, kuri iedvesmojuši tās veidotājus, interesentiem būs iespējams uzzināt vairāk arī par Milānā izstādītās ekspozīcijas tapšanu.

Ar vilnas zeķes palīdzību nestais vēstījums par tradīciju spēku un lietu ilgtspējību Siguldas devonā skatāma darba dienās no plkst. 11.00 līdz 18.00, sestdienās – no 10.00 līdz 16.00.

Ieeja izstādē ir bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja