Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Fotofestivālā Bratislavā izstādīti Baltijas mākslinieku darbi

Novembra pirmajā nedēļā Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā tiks atklāts fotofestivāls Mesiac Fotografie 2015, kurā piedalās arī Rīgas fotogrāfijas biennāle ar Baltijas mākslinieku darbu izstādi, informēja biennāles pārstāve Kristiāna Kārkliņa.

Festivāls Mesiac Fotografie dibināts 1991. gadā un šogad svin divdesmit piecu gadu jubileju. Festivāls piedāvā plašu programmu, kuras ietvaros Rīgas fotogrāfijas biennāle prezentē piecu Baltijas mākslinieku - Ievas Epneres, Viktorijas Ekstas, Ivara Grāvleja (Latvija), Marges Monko (Igaunija) un Mindauga Ažušila (Lietuva) izstādi Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas fotogrāfija. Izstādes kuratore – Inga Būvere.

Marge Monko (1976) sērijā Manufaktūras krišana (Fall of the Manufacture, 2009 – 2012) pievērsusies skumji raksturīgas mūsdienu ainas fiksēšanai – viņa portretē pamestu fabriku Kreenholm Narvā, pierobežas pilsētā starp Igauniju un Krieviju. 

Ievas Epneres (1977) sērija Zaļā zeme (2010) ir stāsts par laiku – pagātni un tagadni kādreiz aktīvā, tagad klusā, pamestā pilsētiņā, kur viņa pavadīja savas bērnības vasaras. Darbā uzsvars likts uz cilvēka portretējumu ainavā.

Viktorijas Ekstas (1987) divu gadu laikā tapusī sērija Dievs. Daba. Darbs (2013-2015) apvieno fotogrāfijas un privāti arheoloģiskas performances iezīmes. Viņa fotografē pati sevi, iejūtoties vecas lauku sētas saimnieces lomā.

Fotogrāfs Ivars Grāvlejs (1979) sēriju It is not Africa! (Tā nav Āfrika!, 2015) šķietami veidojis kā nevainīgu attēlu papildinājumu kādam informatīvam ceļvedim. Dokumentālā estētikā ieturēto fotogrāfiju skatītājam tomēr drīz vien jāattopas, ka kaut kas ar šo reprezentācijas materiālu tomēr nav īsti kārtībā, un tad sākas vai nu jautrība – smiešanās par sevi, vai dusmas – kā var tik neganti jokot?!

Arī lietuvietis Mindaugs Ažušilis uz apkārtni raugās ar vieglu ironiju. Fotogrāfiju sērijā Laime Lietuvā (Happiness in Lithuania, 2011-2012) viņš reflektē par jēdziena "laime" izpratni savu tautiešu vidē, dokumentējot jocīgas ļaužu izdarības un absurdus skatus.

Rīgas fotogrāfijas biennāle ir jauns starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionu. Pirmā biennāle notiks 2016. gada aprīlī un idejiski fokusēsies uz mūsu reģiona ģeopolitisko īpatnību – atmiņām, sapņiem, realitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja