Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Izstāžu sērija #Blumbergs. Bezgalība. Viss rodas no tukšuma

Sešu mākslinieku izstāžu sērija Ilmāra Blumberga bezgalības zīmē  

Jau otro gadu pēc kārtas Kalnciema kvartālā darbosies fonda Mākslai vajag telpu Vasaras māja, kas turpinās aktualizēt un mūsdienu kontekstā interpretēt latviešu mākslas vērtības. Pērn uzmanības centrā bija gleznotāja Džemma Skulme, kura atzīmēja savu 90 gadu jubileju. Savukārt šīgada projekts ir veltīts māksliniekam Ilmāram Blumbergam (1943–2016), vienam no laikmetīgās mākslas vēstnešiem un celmlaužiem Latvijā (vairāk informācijas var lasīt makslaivajagtelpu.lv).

Visu laiku snieg

Jaunā izstāžu sērija #Blumbergs. Bezgalība tiks atklāta ceturtdien, 9. jūnijā, plkst. 18 ar mākslinieka, Purvīša balvas 2015 ieguvēja Miķeļa Fišera veidoto instalāciju, kuras radīšanā nozīmīga loma ir bijusi Ilmāra Blumberga gleznu ciklam Visu laiku snieg, kuru šogad varēja aplūkot izstāžu zāles Arsenāls radošajā darbnīcā. Tas ir autobiogrāfisks vēstījums, kas aizsākas ar viņa Sibīrijas pieredzi. Miķelis Fišers atklāj, ka šī darbu sērija uz viņu atstājusi dziļu iespaidu.

Tas ir ļoti personisks gleznu cikls, kurā "redzama veidojošās personības pirmā saskarsme ar režīma varmācību un nāvi", stāsta mākslinieks, kurš savai instalācijai ir devis nosaukumu Nemūžamnepiedošanas ekspresis. "Dzīve mūs atgriež atpakaļ situācijās, kamēr mēs tās neatrisinām," skaidro Miķelis Fišers, kurš 2017. gadā pārstāvēs Latviju 57. Venēcijas mākslas biennālē (nākamajā ceturtdienā, 16. jūnijā, plkst. 18 Vasaras mājā notiks viņa autorvakars).

Ne tukšā vietā

Izstāžu sērijas atklāšanas dienā, 9. jūnijā, Vasaras mājā visi interesenti tiks aicināti pieredzēt arī Ilmāra Blumberga visaptverošo mākslas valodu audio performancē, ko viņš savulaik ir radījis savai personālizstādei Zīmējumi ir kastītē (Rīgas galerija, 2003). Tajā ir apvienoti aptuveni divdesmit mākslinieka "skaņdarbi", ko ceturtdienas vakarā papildinās fotogrāfa Gvido Kajona radītie attēli, kuros iemūžināts to tapšanas brīdis.

"Jā, viss rodas no tukšuma, bet ne tukšā vietā," Ilmāru Blumbergu nocitē izstāžu sērijas kuratore Inga Šteimane un piebilst, ka šie viņa vārdi ļoti tieši sasaucas ar fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājas projektiem (jāatzīmē, ka pagājušā gada izskaņā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā viņa izveidoja Džemmas Skulmes personālizstādi Viela un forma. Patoss un rezignācija, kas kļuva par iepriekšējā projekta #Džemma90 kulminācijas pasākumu).

Simetrijas lūzums

30. jūnijā Vasaras mājā durvis vērs jau nākamā ekspozīcija, kas būs fotogrāfa Anša Starka personālizstāde Pāri, kurā pirmo reizi vienkopus būs redzami viņa uzņemtie lielformāta Ilmāra Blumberga portreti, kas tapuši žurnāla Rīgas Laiks intervijas laikā. Pēc tam tiks atklātas pārējo četru mākslinieku ekspozīcijas – Ginta Gabrāna Ēdiens: 2050 (14. VII), Voldemāra Johansona Simetrijas lūzums (28. VII), Sabīnes Verneres (11. VIII) un Andreja Strokina (25. VIII) personālizstādes. Ar visiem autoriem ir paredzētas arī tikšanās.

Savukārt ik sestdienu Vasaras mājā no plkst. 11 līdz 14 notiks izdevniecības Liels un mazs organizētās Bikibuka radošās darbnīcas bērniem mākslinieces Ūnas Laukmanes vadībā. Izstāžu sērijas piedāvāto žanru un tehniku iespējas jaunākie mākslas cienītāji tālāk risinās mazu dzejas bilžu grāmatiņu formātā, iepazīstot gan Ilmāra Blumberga darbus, gan arī citu viņam veltītajā projektā iesaistīto mākslinieku dažādos rokrakstus.

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Kas, kur, kad: instalācija Nemūžamnepiedošanas ekspresis Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38 no 9. līdz 26. jūnijam


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja