Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Jūrmalas muzejā skatāma Alvīnes Bautras un Kristapa Priedes izstāde Transs and Dance

Jūrmalas muzejā, (Tirgoņu iela 29, Majori) skatāma Alvīnes Bautras un Kristapa Priedes kopprojekta izstāde Transs and Dance, informēja izstādes rīkotāji.

Abu mākslinieku darbu savstarpējā vizuālā un saturiskā komunikācija izstādes zāles sienās ir savdabīgs eksperiments. Izstādes ekspozīcija ir aicinājums skatītājam atklāt pašam savu kustības vai miera stāvokļa pārsteidzošo metafiziku.

"Es sākos pats savā sirdspukstā, tā pirmatnējais ritms noteica un apliecināja manu esamību šajā pasaulē, tas pieteica mani kā Kosmosa daļu. Visums vienmēr pulsē manī, es dejoju šajā ritmā. Mans Transs and Dance ir ceļojums prom no sevis. Turp - nezināmajā, kur vienmēr, aizvien no jauna, es atrodu pats sevi."

Izstādi Trance and Dance veido Alvīnes Bautras vienpadsmit eļļas gleznas - portreti, figurālas kompozīcijas un desmit Kristapa Priedes lielformāta abstrakcijas, kuru tapšanā mākslinieks izmantojis ar rokām darinātas krāsas – īpašu kristāla un pērļu akrilu.

Alvīne Bautra izzina fizisko cilvēku. Viņas gleznotās sejas atrodas nemitīgos starpstāvokļos. Tie ir acumirklīgi tvērumi starp to, kas bija un to, kas būs. Viņas seju pietuvinājumi vai šķietami mierīgās figūras nekad nav sastingušas, jo miera stāvoklis ir utopisks. Figūras dejo pašas sevī, ļaujoties dvēseles kustībai, ļaujoties savdabīgajam transam, kad bezapziņā rodas atklāsme. Alvīni iedvesmo dažādi modernās mūzikas stili un skaņu eksperimenti. Viņas darbos jaušama popkultūras ierosināta estētika, interese par attēla digitālajām transformācijām un specefektiem. Alvīnes māksla rosina skatītāju "sadzirdēt" vizuālo un ļauties attēla ritmam.

Alvīne Bautra (dz. 1990.) ieguvusi maģistra grādu mākslās Latvijas Mākslas akadēmijā, papildinājusies Igaunijas Mākslas akadēmijā un Kunsthochschule Berlin Weissensee Vācijā. Kopš 2014. gada piedalās izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Piedalījusies nozīmīgās grupu izstādēs: Young Painter Prize (Viļņa, Lietuva), Nord Art (Budelsdorfa, Vācija), Royal Arts Prize V.Edition (Londona, Lielbritānija) un citās izstādēs Zviedrijā, Luksemburgā, Spānijā un citviet. Regulāri piedalās mākslas mesēs.

Kristaps Priede turpina izzināt cilvēka garīgās pasaules dimensiju. Izstādē viņš piedalās ar saviem visjaunākajiem darbiem no Glitsky sērijas. Vārds glitsky islandiešu valodā apzīmē īpašu dabas parādību – mirdzošus mākoņus, kas veidojas no sīkiem ledus gabaliņiem lielā augstumā virs zemes un, mijiedarbībā ar debess spīdekļu gaismu, rada visdažādāko nokrāsu saspēli. Darbu abstraktā forma pauž indivīda meklējumus prāta un jūtu pretrunīgajos apgabalos. Kristapu interesē, cik tālu cilvēks var iet, lai pārbaudītu robežas. Cilvēka izvēles nereti var būt destruktīvas, tāpēc mākslinieku nodarbina šo meklējumu ētiskais aspekts. Viņa "deja" ir ārpus sevis, ārpus fiziskā ķermeņa.

Kristaps Priede (dz. 1990.) studējis dizainu un vizuāli plastiskās mākslas Latvijas Mākslas akadēmijā, ieguvis maģistra grādu glezniecībā un tēlniecībā. Studējis mākslu publiskajā sfērā Lucernas Lietišķo zinātņu un mākslas universitātē Šveicē. Papildinājies citviet Šveicē - École de designe et haute école d’art du Valais un Lielbritānijā – University of the Arts London: Wimbledon Cololege of Art. Piedalās izstādēs kopš 2011. gada. Sarīkojis vienpadsmit personālizstādes Latvijā un ārvalstīs. Piedalījies rezidencēs Šveicē, Islandē, Singapūrā un ASV.

Izstādes kuratore Mg. art. Iveta Feldmane, Latvijas Mākslas akadēmija.

No 13. oktobra līdz pat 21. novembrim Jūrmalas muzejā skatāmas 3 jaunas izstādes: gleznotājas Ingas Jurānes darbu izstāde Ar mani runā kaijas, Dzintara Adieņa jaunāko darbu kolekcija Pasaules elpa, kā arī jauno gleznotāju Alvīnes Bautras un Kristapa Priedes kopprojekts Transs and Dance.

Sākot ar 11. oktobri muzeja telpas var apmeklēt, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Telpās jālieto mutes un deguna aizsegs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja