Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Jūrmalas muzejā tiks atklāta izstāde Valdis Bušs 100. Savienojums

Ceturtdien, 30. maijā, plkst. 17.00 Jūrmalas muzejā tiks atklāta izstāde Valdis Bušs 100. Savienojums, informēja izstādes rīkotāji.

Šogad aprit 100 gadi izcilajam gleznotājam Valdim Bušam (1924–2014). Viņa vārds komentārus neprasa – vērienīgiem paletes naža triepieniem klātie audekli mirdz košā un harmoniskā krāsu daudzveidībā, modinot skatītājos cerīgu noskaņu. “Valdis Bušs ir tāda skaista zīme mūsu kultūrā," reiz teikusi gleznotāja Džemma Skulme.

Mākslinieks 59 gadus nodzīvoja Jūrmalā, tur 1972. gadā sarīkoja savu pirmo personālizstādi, gandrīz 10 gadus vadīja Jūrmalas mākslinieku grupu. Tomēr viņa vārds un mākslas nozīmīgums daudzkārt pārsniedza Jūrmalas un pat Latvijas robežas, darbiem piepildot izstāžu zāles Vācijā, Šveicē, Francijā un citur Eiropā.

Valda Buša simtgades izstādē Jūrmalas muzejā būs skatāmas gleznas no visiem gleznotāja daiļrades posmiem. Ne velti izstādei dots nosaukums Savienojums. Izstādes kontekstā tam ir vairākas nozīmes. Pirmkārt, Valdis Bušs pats savienoja vairākas paaudzes. Viņa aktīvā izstāžu darbība sākās tikai 46 gadu vecumā, kad laikabiedri jau bija nostabilizējušies un guvuši atzinību. Gleznotājam nācās sevi pierādīt ne vien vienaudžu vidū, bet arī konkurēt ar jaunākajiem māksliniekiem. Tomēr Valda Buša enerģija, dzīvesprieks, bet, galvenokārt, izcilais talants, kas uz audekliem izlauzās patiesā un ekspresīvā krāsu priekā, jau ar pirmo personālizstādi iemantoja kā kritiķu, tā sabiedrības atzinību. Tāpēc arī izstādes vadmotīvam izvēlējāmies Valda Buša fotogrāfiju no viņa brieduma gadiem, kurā viņš redzams spēka un iedvesmas pilns.

Otrkārt, izstāde iecerēta kā savienojums ar jaunāko paaudzi. Datorspēles simulācijas vidē piedāvāsim iespēju izstaigāt Jūrmalas muzeju, iepazīt vēl citus Valda Buša darbus, kā arī ielūkoties mākslinieka fotoalbumā.

Aktiera Jāņa Kroņa lasījumā atdzīvosies Valdis Bušs – apņēmīgais jauneklis, kurš 1949. gadā devās uz Tālajiem austrumiem, lai apprecētos ar savu izsūtīto līgavu Annu. Savukārt mazākie apmeklētāji varēs salikt savu gleznu no Valda Buša gleznu elementiem. Kāda no gleznām arī atdzīvosies. Atliek tikai atnākt, ieraudzīt un uzzināt.

Izstādes kuratore un tekstu autore Inga Bunkše. Scenogrāfs un papildinātās un virtuālās izstādes darba grupas vadītājs Martins Vizbulis. Vizuālās identitātes autore Anitra Eglīte-Poikāne.

Izstāde atvērta Jūrmalas muzejā no 30. maija līdz 14. jūlijam. Muzeja darba laiks: P.,O. – Slēgts, T.-Sv. – 10.00–18.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja