Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jūrmalas pilsētas muzejā skatāma grafiķim Imantam Ozoliņam veltīta izstāde Limonāde

Jūrmalas pilsētas muzejā līdz 13. septembrim skatāma izstāde Limonāde, kas veltīta grafiķim Imantam Ozoliņam (1930-2018). Izstāde sniedz ieskatu autora radošajā mantojumā – laikaposmā no 20. gs. 60.-80. gadiem tapušas dzērienu etiķetes, gandrīz visiem Latvijas dzērienu ražošanas uzņēmumiem, informēja izstādes veidotāja Daina Vītoliņa.

Līdzās limonādēm, ar nu jau visai interesantiem un smaidu raisošiem nosaukumiem – Krušons, Vitatons, Ekstratons, Aratons, iespējams izpētīt Latvijas Balzams dzērienu Papardes zieds, Mokka u.c. etiķetes, izsekot Aldaris produkcijas sortimenta vizuālajām izmaiņām Rīgas alus, Senču alus etiķešu grafikās. Ekspozīcijā skatāmi arī mākslinieka radītie Rīgas un Jūrmalas pilsētvides zīmējumi. Tie veido ceļojumu no Rīgas līdz pat Ķemeriem, fiksējot abu pilsētu raksturīgākos sejas vaibstus. Visas grafikas autors radījis ar guašas krāsām, smalko līniju vilkšanai visbiežāk izmantojot Sibīrijas caunas otiņu №2. Milzīgā pacietība un rūpīgā precizitāte, kas Imantam bijusi līdz pat mūža nogalei, raksturo darbus, kuri šodien atsedz teju veselu laikmetu pirms datortehnoloģiju ienākšanas.

Grafiķis Imants Ozoliņš (1930 – 2018) dzimis Rīgā, luterāņu mācītāja Alberta Ozoliņa sešu bērnu ģimenē. Mācījies Rīgas 17. mākslas un arhitektūras arodvidusskolā dekoratīvās mākslas nodaļā. Dienesta laikā zīmējis politiskās aģitācijas plakātus, saukļus un kino afišas. 1956. gadā uzsācis darbu konditorejas fabrikā Uzvara kā mākslinieks-noformētājs un drīz vien saņēmis piedāvājumu zīmēt arī etiķetes. Līdz ar darbības uzsākšanu Tirdzniecības palātā, Imanta darba uzdevumos ietilpusi ne tikai lietišķā grafika konfektēm, džemiem un limonādēm, bet arī etiķetes alum, vīniem, degvīnam Latvijas dzērienu ražotnēm, un pat citu PSRS republiku (Moldāvija, Kazahija) uzņēmumiem. Pēdējā etiķete Džins Kristofors tikusi izveidota 1996. gadā.

Kopš 1962. gada I. Ozoliņš ir radījis ap 4000 exlibris jeb grāmatzīmju ne tikai tuviem draugiem, bet arī aktieriem, rakstniekiem, politiķiem un prezidentiem. Imants Ozoliņš veidojis grafiskās zīmes (logo) uzņēmumiem Latvijas balzāms, Latvijas loto, Inkomerc un citām. Latvijas Armijai dāvinājis emblēmas un karoga skices, kuras ir realizētas materiālā. Latvijas Pastam zīmējis aploksnes, pirmo  dienu zīmogus un markas. Mākslinieka grafikas kļuvušas par Andra Kolberga grāmatu ilustrācijām. Izdoti kalendāri: Rīgas baznīcas (2000), Jūrmalas koka arhitektūra (2009), Jūrmalas stacijas (2015). Darbi eksponēti grupu un personālizstādēs Rīgā, Jūrmalā un citviet Latvijā, kā arī ārvalstīs - Čehijā, Beļģijā, Itālijā, Krievijā, Lietuvā. Kopš 1969. gada bijis Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedrs.

Izstādes ietvaros notiks divas ekskursijas, kuru laikā iespējams aplūkot tās ēkas, kuras kalpojušas kā iedvesmas avots māksliniekam Imantam Ozoliņam. To norises laiks - 22. augustā plkst. 15 un 23. augustā plkst. 11. Ekskursijas vadīs gids, pasākumu moderators Juris Vanags.

Izstādes koncepcija un iekārtojums - Gints Mālderis un Daina Vītoliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja