Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kā izskatās gaiss zem krēsla sēdekļa? Kāda ir tukšuma forma? Reičela Vaitrīda mums to parāda

Londonas muzejā Tate Britain līdz 2018. gada 21. janvārim būs skatāma slavenās britu tēlnieces Reičelas Vaitrīdas (1963) retrospekcija

Izstādē apkopoti pēdējos trijos gadu desmitos tapušie darbi. Tās ir gan miniatūras, gan monumentālas skulptūras – ģipša, betona, gumijas lējums; tēlniece izmanto arī metālu, papīru, stiklu un koku.

Reičela Vaitrīda nevis reproducē objektus, bet iemūžina šo objektu un priekšmetu iekšieni vai telpu ap to. Viņa parāda mums labi pazīstamos objektus no ārpuses un iekšpuses. Tādējādi skulptūrā tiek fiksēta lietu un vietu atmiņa. Kā izskatās istaba vai vesela māja, ja to iekšpusē aizpilda ar betonu un pēc tam noņem visas ārsienas? Kā izskatās ūdens termoforā, ja "noņem" gumijas maisu (šo darbu cikla nosaukums ir Torss)? Kā izskatās gaiss zem krēsla sēdekļa? Respektīvi – kāda ir tukšuma forma? Reičela Vaitrīda parāda kaut ko un "neko", atlietu kādā viņas izvēlētajā materiālā.

Viņu interesē telpa un arhitektūra (ēkas, istabas, kabīnes, būdas un to detaļas), mēbeles un sadzīves objekti – logi, durvis, grīdas segums, kāpnes, matrači, pudeles, tualetes papīra ruļļi, galdi, grāmatu plaukti, kastes, vannas, izlietnes. Kas ir tukšam skapim iekšpusē? Kas notiek zem gultas? Tēlniece sniedz atbildes savās skulptūrās. Viņa piepilda visas šīs šķietami tik ierastās un pazīstamās formas ar personiskām un universālām sajūtām, atmiņām un pārdzīvojumiem.

Reičela Vaitrīda pēta ikdienas objektu emocionālo spēku. Viņas darbi ir kā objektu nospiedumi, kuros ir iemūžināta to iekšējā dzīve. Skulptūras ir mūsdienīgas un antīkas vienlaikus, tās ir pieklusinātas un pieprasa skatītāja uzmanību un laiku. Nav pārsteigums, ka Reičela Vaitrīda, kuras darbos ir tik svarīga atmiņu klātbūtne un klusums, izveidojusi holokausta memoriālu Vīnē. Viņa radījusi vairākus ievērojamus objektus publiskajā telpā Eiropā un ASV.

1993. gadā Reičela Vaitrīda kļuva par pirmo sievieti, kurai tika piešķirts Lielbritānijas augstākais apbalvojums laikmetīgajā mākslā – Tērnera balva. Līdzās Demjenam Hērstam un Treisijai Eminai viņa pieder Jauno britu mākslinieku/Young British Artists paaudzei, taču atšķirībā no viņiem Reičela Vaitrīda nekad nav centusies kļūt par slavenību, flirtēt ar plašsaziņas līdzekļiem un mākslas tirgu. Viņa izvēlējusies strādāt klusumā.  

Reičelas Vaitrīdas retrospekcija muzejā Tate Britain, kuru kritiķi ir pasludinājuši par vienu no iespaidīgākajām 2017. gada izstādēm, fascinē ne tikai ar pašiem darbiem, bet arī pasniegšanas veidu – ekspozīcija iekārtota atvērtā 1500 kvadrātmetru izstāžu telpā bez sienām. Visi darbi ir aplūkojami vienlaikus un vienkopus no dažādiem rakursiem. Apmeklētāji, kuri cirkulē starp darbiem, kļūst par izstādes sastāvdaļu un iedzīvina to. Šis ir fascinējošs, oriģināls, veiksmīgi atrasts veids, kā izstādīt laikmetīgo skulptūru. Vēlāk  Reičelas Vaitrīdas izstāde ceļos uz Vīni, Vašingtonu un Sentluisu.

Informācija: www.tate.org.uk

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja