Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Katrai eglītei savs stāsts. Kāds ir tavai?

Sanācis ne tā, kā bija plānots. Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs savu interjeru šajā svētku gaidīšanas laikā greznoja ar četrām īpaši izrotātām eglēm un bija sagatavojis izstādi Ziemassvētki Rīgā. Bet muzeji un izstādes kādu laiku nu būs ciet. Tomēr ir iespēja apskatīt fotogrāfijas muzeja mājaslapā www.jugendstils. riga.lv. Iespējams, tas rosinās pārcilāt pašam savu eglīšu rotājumu kasti – gan tajā atradīsies kāda mantiņa ar īpašu stāstu.

Rīgas Jūgendstila centra projektu vadītāja Dace Bāliņa, taujāta par savu mīļāko eglīšu mantiņu, ar smaidu sāk atcerēties: "Ir tādi eglīšu rotājumi, kas brīnumainā kārtā ir saglabājušies no bērnības, lai gan tie ir no stikla! Vai atceraties tādus apsnigušus čiekuriņus? Bet galvenais jau ir atmiņas, kas ar tiem saistās, emocionālā sajūta, kas aizved bērnībā. Dzīves laikā ir redzēti un pirkti skaistāki rotājumi, bet bērnības čiekuriņam ir pavisam cita vērtība." Mode mainās – vienu gadu egles rotājumos dominē baltā krāsa, citu gadu lielveikalu plauktos atrodami tikai lillā un sudrabaini bumbuļi. Tikpat svarīgs ir arī noskaņojums, eglīti rotājot: kādreiz pietiek ar dažiem āboliem, kas iekārti egles zarā, bet citu gadu gribas, lai spīd zelts un vizuļo sarkans.

Muzeja Rīgas Jūgendstila centrs eglēs ir trīs mākslinieču stāsti. Māsas dekoratore Jana Kopeikina un leļļu māksliniece Olga Santīma divu egļu noformējumam izvēlējušās karalienes Viktorijas laikmetam raksturīgos rotājumus un eglīšu dekorus. Toreiz jaunas meitenes un bērni garajos ziemas vakaros no auduma gabaliņiem, mežģīnēm un krellītēm šuva maisiņus gardumiem, ko iekārt eglītē. "Mākslinieces ievēroja tā laikmeta tradīciju, kad visa egle ir noklāta ar rotājumiem un katrs ir atšķirīgs, visas rotas ir roku darbs. Otras egles rotāšanā ievērots krāsu princips – tā ir maigos pasteļtoņos. Arī rotājumu darināšanas tehnikas atbilst aizpagājušajam gadsimtam – izšuvums, aplikācija, papjēmašē," stāsta Dace Bāliņa.

Leļļu mākslinieces Elitas Šmēdiņas egle šajā pelēkajā ziemā izceļas ar košu baltumu. Galvenais rotājumu motīvs – putniņi. Elita Šmēdiņa iedvesmojusies no zilibaltajiem izšuvumiem un Holandiešu podiņiem, bet Dace Bāliņa egles radīto noskaņu asociē ar Sūnu ciema Balto māju, kad puikas ienāca tīrā, baltā, gaišā istabā. Etnogrāfiskie motīvi dominē Elitas Šmēdiņas eglē Piparkūkas, kuru rotā gan māla, gan izšūtas sirsniņas, puzuri, niedru eglītes. Ir, no kā iedvesmoties! Un ir arī laiks, lai paši kaut ko darinātu. "Mājās ir gan mežģīnes, gan pērlītes, cepam piparkūkas un darinām puzurus!" iedrošina Dace Bāliņa. Tieši tā var noķert Ziemassvētku sajūtu – meditējot, darinot rotājumus, dekorējot un to visu fotografējot. Būs atmiņas sev un, kas zina, pēc gadiem arī vēstures liecība – kā rotāja egli Covid-19 laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja