Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Kultūrtelpā Smilga tiks atklāta Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstāde Kartupeļu cilvēki

Kultūrtelpā Smilga 1. jūnijā plkst. 18.00 tiks atklāta Renātes Feizakas un Klāva Liepiņa izstāde Kartupeļu cilvēki, kas būs apskatāma no 2. līdz 30. jūnijam.

Zeme, darbs un latvieša dvēseles ēdiens – kartupelis. Mūsu identitāti raksturo pārlaicīgas vērtības. Bet vai tiešām? Kā atšķirt pārmantotas atmiņas no piedzīvotām? Ikgadējā kartupeļu talka latvietim nozīmē ne tikai ražas laiku un fizisku darbu, bet arī simboliski attēlo cilvēka saikni ar savu zemi. Kolektīvā pieredze, starp pirkstiem sajūtot tik tikko uzartas augsnes irdeno tekstūru un ieelpojot tās rūgto smaržu, gluži instinktīvi kalpo par pamatu latvieša izpratnei par dzīvi un nāvi. Pievēršot uzmanību kartupeļa simbolismam, mākslinieki Klāvs Liepiņš un Renāte Feizaka pēta, ko šis kultūraugs vēsta par mūsu identitāti. Darbā aplūkotas attiecības starp “pārmantoto identitāti”, kas sakņojas 90. gadu Latvijā, kristietības tradīciju un Padomju Savienības ideoloģiskā mantojuma ietekmē, un “hibrīdo identitāti”, kas attīstījusies, dzīvojot Islandē dažādu kultūru ieskāvumā. Caur personīgo pieredzi un fiktīviem tēliem mākslinieki apspēlē kartupeļa stāstus, pretstatot cilvēka izgudrojumus tā eksistences tīrākajām formām – kailumam un dabas cikliem.

Renāte Feizaka un Klāvs Liepiņš ir mākslinieku duets, kas nāk no Latvijas, bet jau vairāk nekā desmit gadus par savām mājām sauc Islandi. Abi absolvējuši Islandes Mākslas universitāti, kur Klāvs ieguvis bakalaura grādu laikmetīgajā dejā, bet Renāte – tēlotājmākslā. Koprades procesā mākslinieki apvieno Renātes instalācijas un skulptūras ar Kārļa kustību un horeogrāfiju, lai radītu video, performances un instalācijas, kas pēta identitātes, tautības un kultūras struktūru tēmas. Viņu instalācija Potato People izstādē As you are now so once was I/As I am now so will you be (Living Art Museum, Reikjavīka) 2022. gadā tika nominēta Islandes mākslas balvai. Kartupeļu cilvēki RFB 2024 ietvaros ir mākslinieku pirmā izstāde Latvijā.

Izstādes kuratore – Tīna Pētersone.

Kultūrtelpa “Smilga” atvērta no trešdienas līdz piektdienai no plkst. 14.00 līdz 19.00 un sestdienās, svētdienās no plkst. 13.00 līdz 18.00.

Ieeja – bez maksas.

 

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gs. turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja