Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklās Kristīnes Madjares un Jāņa Katlapa izstādes

8. septembrī Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks atklāta fotogrāfes Kristīnes Madjares izstāde Iekšzeme un fotogrāfa Jāņa Katlapa izstāde Cerību iela, informēja muzeja pārstāve Ilga Lēmane.

Fotosērija Iekšzeme ir dokumentāls stāsts par Skrundu, vietu, kura pēc Padomju Savienības sabrukuma ir mainījusi identitāti. Madjare savās fotogrāfijās un zīmējumos pievēršas pilsētas nomales un lauku teritorijas un tās iedzīvotāju pētniecībai.

"Iekšzeme ir intuitīvs mēģinājums atspoguļot Latvijas mazpilsētu Skrundu, manu ģimeni un dzimtās mājas, izmantojot gan fotogrāfijas, gan zīmējumus. Šīs vietas klusums mani piesaista un liek atgriezties atkal un atkal," stāsta Kristīne Madjare.

Kristīne Madjare ir studējusi fotogrāfiju Tartu mākslas koledžā, zināšanas papildinot Eiropā atzītajā Internacionālajā Fotogrāfijas vasaras skolā (ISSP) Latvijā, kā arī Hannoveres Lietišķo zinātņu un mākslas universitātē Vācijā. Kopš 2009. gada viņa piedalās grupu izstādēs Latvijā, Igaunijā un Vācijā. Šobrīd autore dzīvo un strādā Rīgā.

Savukārt Jāņa Katlapa izstāde Cerību iela vēsta par ielu, kuru Rīgas kartē ar šādu nosaukumu nevar atrast. Tā ir neliela ieliņa netālu no Bolderājas, un šo nosaukumu piešķīris viens no tās iemītniekiem.

Cerību iela ir neliels mazdārziņu rajons, kura vēsture aizsākusies 20. gadsimta 50. gados. Cerības šeit visiem ir vienas –, kādu dienu atgriežoties, neatrast savu saimniecību nodedzinātu vai buldozera nolīdzinātu. Izstādes autors Jānis Katlaps stāsta, ka agrāk zeme tikusi nomāta no Rīgas Domes, taču nu jau vairākus gadus līgumi vairs nav spēkā esoši un rēķini netiek saņemti. Ielas galā rosās buldozeri, kuri būvē dzelzceļa uzbērumu, dažas mājas likvidētas bez iepriekšēja brīdinājuma.

Jānis Katlaps fotogrāfiju apguvis Internacionālajā Fotogrāfijas vasaras skolā (ISSP), kā arī dažādās fotodarbnīcās un pašmācības ceļā. Autors piedalījies vairākās grupu fotoizstādēs Latvijā un ārvalstīs, viņa uzņemtās fotogrāfijas publicētas vairākās foto grāmatās. Jāņa Katlapa fotogrāfijas saņēmušas Starptautiskās Fotogrāfijas federācijas (FIAP) apbalvojumus. Kopš 2012. gada autors ir Pilsētas fotokluba dalībnieks.

Projektus izstādīšanai Fotogrāfijas muzejā izvirzīja starptautiska žūrija, kuras sastāvā bija 12 Eiropas fotogrāfijas jomas pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja