Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs Berlīnē atklāj emigrācijas un trimdas stāstiem veltītu izstādi

Berlīnē, mākslas telpā District Berlin līdz 25. jūlijam skatāma Latvijas Laikmetīgās mākslas centra veidota izstāde Pārnēsājamās ainavas: atdalot dzelzs priekškaru, informēja izstādes pārstāve Marta Krivade.

M. Krivade pastāstīja, ka Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs turpina Latvijas valsts simtgades svinību izstāžu ciklu Pārnēsājamās ainavas, kas seko atšķirīgiem emigrācijas un trimdas stāstiem, aplūkojot tos plašākā mākslas norišu, migrācijas un globalizācijas kontekstā. Līdz šim izstādes notikušas Parīzē, Rīgā un Gotlandē, tagad tām pievienojas Berlīne ar izstādi Pārnēsājamās ainavas: atdalot dzelzs priekškaru.

Izstāde veidota sadarbībā ar laikmetīgās mākslas telpu District Berlin un tās centrālā ass ir neordināra personība – Valdis Āboliņš (1939 - 1984), kurš ir arī viens no Rietumeiropas latviešu trimdas vides kontraversālākajiem kreiso politisko ideju pārstāvjiem. Viņa personība ir tas simboliskais un faktiskais savienojuma elements starp Rietumiem un Padomju Latviju, kas ļauj abas mākslas vides iepazīt kā kopējai kultūras telpai piederīgas arī situācijā, kad tās šķīra dzelzs priekškars. Viņa radošā darbība izstādes kontekstā liek pārvērtēt Aukstā kara apstākļus un kultūras procesus situācijā, kad Eiropu dalīja Dzelzs priekškars un Berlīnes mūris, pievērsties politiskajiem un sociālajiem sprieguma punktiem, kā arī skatīt Āboliņa personību vienlaicīgi piederīgu Berlīnei un Padomju Latvijai.

Izstādē ir eksponēti gan arhīvu materiāli un to interpretācijas, gan laikmetīgo mākslinieku darbi, kuri pārskatot gan savas personīgās pieredzes, gan izvēršot dažādos vēstures samezglojuma punktus, veidojuši jaunus darbus.

Izstādes mākslinieki: Valdis Āboliņš, Decolonizing 1968, D’EST: kuratoriāla onlain platforma videomākslai no Rietumeiropas un Austrumeiropas, Inga Erdmane, Leonards Laganovskis, Elske Rosenfeld, Margo Zālīte, Nguyen Phuong Linh, Tuan Mami, Revolt She Said.

Kuratores: Andrea Caroline Keppler, Suza Husse, Antra Priede un Andra Silapētere.

Izstāde ir daļa no plašākas izpētes un izstāžu cikla Pārnēsājamās ainavas, kas apzina Latvijas trimdas un emigrācijas mākslas izpausmes, sākot no 20. gadsimta sākumu līdz mūsdienām. Šī gada novembrī Ņujorkā James Gallery tiks atvērta cikla noslēdzošā izstāde, kuras dažādo trimdas un migrācijas stāstu izejas punkts būs neformāla latviešu trimdas mākslinieku un dzejnieku grupa Elles ķēķis. Savukārt 2020. gada sākumā paredzēta projekta apjomīgas antoloģijas Pārnēsājamās ainavas: Latvijas trimdas mākslas vēstures atvēršana, kas tiek veidota sadarbībā ar Berlīnes izdevniecību K.Verlag.

Pārnēsājamās ainavas notiek Latvijas valsts simtgades svinības ietvaros, kas norisinās no 2017. gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir Es esmu Latvija, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai. LLMC projekts Pārnēsājamas ainavas ir viena no Latvijas valsts simtgades svinību norisēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja