Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma Purvīša balvas laureātes Amandas Ziemeles personālizstāde

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē no 11. februāra līdz 23. aprīlim norisināsies Purvīša balvas 2021 laureātes Amandas Ziemeles personālizstāde Saule ar zobiem, informēja LNMM pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Projekta fokusā ir glezniecības medija daudzveidīgās iespējas un izpausmes, attiecībās ar telpu kļūstot par instalāciju, kurā ieaicināt apmeklētāja skatienu.

Amanda Ziemele (1990), kura 2021. gadā saņēma Purvīša balvu par izstādi Kvantu matu implanti Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, ir viena no spilgtākajām un neordinārākajām māksliniecēm Latvijas aktuālās mākslas ainā. Žūrija toreiz akcentēja autores prasmi radīt atvērtu telpu, kur "nekā nav par daudz, nedz arī kas iztrūkst; tā sniedz zināmu brīvības izjūtu visiem un visam".

Arī tagad telpa ir zīmīga viņas daiļrades sastāvdaļa. Izstādes kurators Kaspars Groševs stāsta: "Amandas Ziemeles personālizstāde LNMM Kupola zālē sākas no neatvairāma pieturpunkta – telpas arhitektūras, siju konstrukcijām un vairākiem līmeņiem, veidojot ar tiem sarunu vai sadarbību daudzslāņu instalācijā, kas atsedz mākslinieces aizrautību ar glezniecības formālo un "neformālo" izteiksmes līdzekļu mīcīšanu, staipīšanu, virpuļošanu un paplašināšanu. Atklājot sevi skatītājam no dažādām pusēm, izstādes katalizatori – atšķirīgu izmēru un formas gleznas – savstarpējā saspēlē iztaujās un šķetinās telpas karkasa īpatnības un raksturu, vienlaikus radot šķietami levitējošu, saslāņotu, dažādos skatpunktos eksistējošu glezniecības instalāciju, kas aicina tajā iegremdēties, ložņāt, laipot, būvējot jaunu iedaļu savā skatīšanās pieredzē un veidos, kā piedzīvot mākslas notikumus. Skatpunktu variācijas un potenciālās taciņas cauri izstādei kļūst par būtisku saistvielu, kas ļauj virpināt iespējamus ne-lineārus formu, triepienu, žestu, stratēģiju naratīvus, kas Kupola zāles arhitektūrā to pieturzīmēs, zemteksta piezīmēs, paragrāfos rod atveldzējošu neatkarību no ierastajiem glezniecības apskatīšanas ceļiem. Spēles laukums tiek izklāts kā daudzpakāpju kāpums, caur slāņiem un šķirtnēm vērojot tā gradācijas telpā, sekojot krāsu, tekstūru, triepienu, formu sarkanajiem dzīpariem."

Amanda Ziemele neaprobežojas ar ierasto divdimensionālo taisnstūra/kvadrāta plakni, bet tiecas paplašināt izteiksmes telpu ārpus konvencionālā glezniecības rāmja. Māksliniece izkārto darbus savdabīgā puzlī, kura veselumā būtisks ir katrs krāsas gabaliņš, to savstarpējais ritms un arī attālums citam no cita.

Amanda Ziemele atzinusi, ka viņu patiesi interesē glezniecības formālo paņēmienu kopums, krāsas vieliskums un ķepīgums, pigmentu putekļi, kurus viņa "sajauc kopā ar savām domām". Autore uzsver, ka māksla nav atrauta no dzīves un tā ir viņas komentārs par notikumiem un pasauli. “Man svarīgs ir spēles motīvs un pārsteigums. Izstādē meklējamas norādes, kas kalpo kā iespēja skatītājam uziet pavedienus, ļaujot izsekot domu gaitai,” atklāj Amanda Ziemele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja