Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma Roberta Koļcova personālizstāde Botāniķis un vienradzis

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva zālēs no 2. decembra līdz 18. februārim norisināsies Roberta Koļcova personālizstāde Botāniķis un vienradzis, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Šujunšalijeva.

Izstādē Botāniķis un vienradzis Roberts Koļcovs turpina attīstīt viņam būtisku tēmu par dabas un cilvēku neatdalāmu līdzāspastāvēšanu.

Darbu galvenā tēma ir jūtas, kuras var saprast gan kā cilvēka emocionālā stāvokļa izpausmi, gan kā jutekliskumu, kas meklē garīgam stāvoklim atbilstošu formu. Jutekliskums izpaužas ne tikai tēlos, bet arī formās, faktūrās, līnijās, darbu kopējā kompozīcijā un noskaņā. Tāpēc caur iedziļināšanos mākslas darba niansēs skatītājs ir aicināts doties tālāk jūtu un gara virzienā.

Tomēr paralēli ar estētiskajām spēlēm mākslinieks piešķir saviem darbiem mitoloģisku dimensiju. Tēli, kas nereti atkārtojas, vienmēr nes divējādo simbolisku nozīmi. Spēks un slaida grācija, ideāli seju ovāli un grieķu profili. Līnijas ir elegantas, taču būtnes, ko radījusi šī plastika, ir monstrozas. Skaisti un nežēlīgi, cēli un zemiski kā Olimpa dievi. Vienradzis šajā gadījumā tiek izvēlēts kā šī nenosakāmā duālisma spilgts arhetips, kuru gribās apbrīnot un sagūstīt vienlaicīgi, kurš neeksistē, bet motivē cilvēkus dzīties pakaļ sapņiem.

 

Roberts Koļcovs (1966) beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības nodaļu, studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. Kopš 1989. gada regulāri piedalās izstādēs. Mākslinieks ir arī pazīstams interjera gleznojumu meistars, kura darbi tapuši sabiedriskajos un privātajos interjeros gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņš veidojis ilustrācijas vairākām grāmatām un preses izdevumiem, vadīja zīmēšanas studiju.

90. gadu sākumā Roberts Koļcovs kopā ar Aivaru Vilipsōnu izveidoja par laikmeta zīmi kļuvušo radošo grupējumu jeb mākslinieku apvienību Pasīvā dekadence. Paliekot uzticīgs “dekadences” principiem, Koļcovs turpina strādāt individuāli, attīstot savu radošo manieri un unikālo tēlu sistēmu. Autora darbi atrodas privātās kolekcijās Latvijā, Norvēģijā, Krievijā, ASV, Austrālijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja