Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNMM speciāliste: Sadarbība ar sankcijām pakļauto Avenu šajā ģeopolitiskajā situācijā nav pieļaujama

Jebkāda sadarbība, arī mākslas jomā, ar Eiropas Savienības sankcijām pakļauto personu sarakstā iekļauto Krievijas miljonāru Pjotru Avenu šajā ģeopolitiskajā situācijā nav pieļaujama, šādu viedokli pauda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktora vietniece krājuma darbā Iveta Derkusova.

Viņas ieskatā, ir otršķirīgi, kādi artefakti Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) iniciētajā un sabiedrības spiediena rezultātā atceltajā izstādē būtu redzami. Derkusova atzīmēja, lai gan Avena privātkolekcijā ir mākslinieciski augstvērtīgi Latvijas mākslas porcelāna paraugi, izstādes atcelšana Ogres muzejā neliedz interesentiem iepazīt šo mākslas vēstures lappusi - mākslinieku Anša Cīruļa, Romana Sutas un viņu laikabiedru mākslas porcelāna priekšmeti ir vairāku Latvijas muzeju krājumā, ikdienā ir skatāmi to ekspozīcijās, kā arī regulāri tiek rādīti izstādēs, ir pieejami katalogi.

"No malas redzamās Ogres novada domes priekšsēdētāja un Ogres Vēstures un mākslas muzeja konflikta izpausmes, kuras šķietami sakņojas šīs izstādes nenotikšanā, diemžēl liecina par dziļākām komunikācijas un sadarbības problēmām starp pašvaldību un tās padotības iestādi," teica LNMM direktora vietniece krājuma darbā.

Derkusova atteicās spekulēt par domstarpību iemesliem un motīviem, jo viņas rīcībā ir tikai publiskajā telpā izskanējusī informācija. Tāpat viņa nezina procedūras, kādās muzejam bija vai nebija jāsaskaņo muzeja izstāžu plāni ar domi. Viņa akcentēja, ka nezina, kāds saturs un statuss ir tiem domes lēmumiem, par kuru nepieņemšanu vai atcelšanu tiek runāts Ogres muzeja darbinieku atalgojuma palielinājuma sakarā.

"Tas, ko redzu - akreditēts muzejs ir kavēts pildīt tam ar Muzeju likumu un Ogres muzeja nolikumu noteiktās profesionālās darbības funkcijas, īstenot savu misiju un sasniegt vidēja termiņa stratēģijā noteiktos mērķus, realizēt sadarbībā ar māksliniekiem iecerētās izstādes un pilnvērtīgi komunicēt ar sabiedrību. Kopumā šī situācija uzrāda pašvaldības vēlmi noteikt muzeja saturu, un tā ir bīstama tendence," secināja LNMM direktora vietniece krājuma darbā.

Jau vēstīts, ka šā gada 2. janvārī tika sākta Ogres novada muzeju reorganizācija, ko paredzot domes 2022. gada 22. decembra lēmums. Paši muzeja darbinieki uzskata, ka pret viņiem tiek vērstas represijas, jo viņi iebilduši pret Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas.

Ogres pašvaldība klāsta, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā jaunajā Ogres novadā ir vairāki pašvaldības muzeji - Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs un pašvaldības iestādes, kas īsteno muzeja funkcijas, proti, Birzgales muzejs Rūķi, Ķeguma novada muzejs un Kultūras mantojuma centrs Tīnūžu muiža.

Domes pagājušā gada decembra sēdē izpilddirektora vietniece Dana Bārbale informēja, ka ne visi muzeji ir akreditēti, bet Muzeja likuma 9.panta pirmajā daļā noteikts, ka pašvaldības muzejam ir pienākums akreditēties ne agrāk kā triju un ne vēlāk kā piecu gadu laikā pēc tā dibināšanas.

Bārbale norādīja, ka Ogres novada pašvaldībā ir lietderīgi sākt pašvaldības muzeju un pašvaldības iestāžu, kas īsteno muzeja funkcijas, reorganizāciju, lai jaunajā novadā izveidotu vienotu muzeja funkciju administrēšanas, akreditēšanas un pārvaldīšanas sistēmu un nodrošinātu resursu efektīvu izmantošanu.

Reorganizācijas mērķis esot sekmēt Ogres novadā esošo muzeju darbības pilnveidošanu un koordinēt to attīstību neatkarīgi no to statusa, sekmēt muzeju krājumu saglabāšanu un paplašināšanu, veicināt muzeju personāla izglītošanu, apkopot un popularizēt muzejos uzkrātā kultūrvēsturiskā mantojuma apriti sabiedrībā.

Ziņojums par Ogres muzeju reorganizāciju ir jāsagatavo līdz 2023. gada 1. jūnijam, savukārt priekšlikumi par reorganizāciju jāiesniedz Ogres novada domei izskatīšanai 2023. gada jūnija sēdē.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Helmanis, aicinot kolēģus atbalstīt sagatavoto lēmumprojektu, norādīja, ka Ogres novada muzeju reorganizācija, sakārtojot to struktūru, veicinās arī novada pagastos esošo muzeju istabu un izstāžu pieejamību, nepārtraucot to darbu, ja vadītājs atrodas atvaļinājumā vai citu iemeslu dēļ nepieciešams viņu aizstāt, uzlabos arī vadītāju kompetenci.

Helmanis pagājušā gada 28. decembrī esot informējis Ogres Vēstures un mākslas muzeju, ka tam no 1. līdz 23.februārim būs jānodrošina sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstāde no viņa privātkolekcijas.

Pēc muzeja iebildumiem un sabiedrības nosodījuma par sankcijām pakļautas personas privātkolekcijas izrādīšanu kara apstākļos, Helmanis bija spiests atteikties no porcelāna izstādes. Taču kā novada vadītājs un kultūras komisijas priekšsēdētājs viņš līdz šim nav saskaņojis šā gada izstāžu plānu Ogres Vēstures un mākslas muzejā, arī iepriekš plānotais atalgojuma paaugstinājums muzeja darbiniekiem ir aizturēts, kā arī liegta jebkāda publiska komunikācija par pērn akreditētā muzeja darbību, kā arī pārcelti iepriekš plānotie pasākumi no muzeja telpām uz citām vietām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja