Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Māksla kā vispārējs impulss. Rotko muzejā tiks atklāta ziemas izstāžu sezona

Jaunajā Ziemas sezonā tiks atklātas divas krāsās un idejās spilgtas izstādes ar desmit autoru darbiem - apjomīgā grupas izstāde Kosmiki Dynami: Māksla kā vispārējs impulss un Baltkrievijā dzimušās mākslinieces Hannas Mjadzvedzevas personālizstāde Ainavas.

Ziemas sezonas vērienīgākais jaunums ir apjomīgā grupas izstāde Kosmiki Dynami: Māksla kā vispārējs impulss – kārtējais sadarbības projekts starp Rotko muzeju un Pashmin mākslas konsorciju. Kuratora Nura Nuri (Nour Nouri) un līdzkuratora doktora Davūda Khazaī (Dr. Davood Khazaie) atlasītā darbu kopa piedāvā plašu skatījumu uz mūsdienu mākslas daudzveidīgo ainavu, demonstrējot bagātīgu mākslinieciskās izteiksmes spektru dažādos mākslas medijos ar uzsvaru uz mākslu kā dinamisku un globālu parādību. Izstāde sola iespēju padziļināti izsekot mākslinieciskās domas attīstībai, aicinot skatītāju ceļojumā, kas ļaus sastapt visdažādākos radošos redzējumus un materiālu lietojumus. Kuratoru veidotā mākslas darbu izlase ir vairāk nekā atrādījums; tas ir rosinājums izzināt un novērtēt mākslas bezgalīgos apvāršņus un sajust tās globālo pulsu.

Grupas izstādē piedalās mākslinieki Mona Moleo, Daniels Fukss (Daniel Fuchs), Aleksandrs Diks (Alexander Dik), Gerds Rēme (Gerd Rehme), Rainers Hofelners (Rainer Hoffelner), Laionels Makriss (Lionel Machris), Marians Krečmers (Marian Kretschmer), Blondemonkey, Andrea Donere (Andrea Donner).

Otrs Ziemas izstāžu sezonas jaunums ir Baltkrievijā dzimušās mākslinieces Hannas Mjadzvedzevas skulpturāli meditatīvo objektu kopa personālizstādē Ainavas. Kā stāsta pati māksliniece: “Kopš agras bērnības esmu radusi doties garās pastaigās dabā. Savās meditatīvajās pastaigās es pievēršu uzmanību ne tikai āra plašumiem, kas paveras acu priekšā kā elpu aizraujoša kalnu panorāma, bet arī savas tuvākās vides sīkākajām detaļām, piemēram, noteiktu augu uzbūves īpatnībām."

Baltkrievijā Hanna Mjadzvedzeva septiņus gadus strādāja par pasniedzēju Valsts mākslas akadēmijā. 2021. gadā, bēgot no politiski motivētas vajāšanas, viņa bija spiesta pamest pasniedzējas darbu un drīz vien arī valsti. Šobrīd māksliniece dzīvo un strādā Polijā, kur ieguvusi politisko patvērumu.

Pēc Ziemas izstāžu sezonas svinīgās atklāšanas piektdien, 8. decembrī, plkst. 16.00 visiem viesiem būs unikāla iespēja kopā ar māksliniekiem doties uz jaunatklātajām izstādēm, lai tuvāk iepazītu skatāmos darbus, mākslinieku idejas, tehnikas un katras izstādes koncepciju. Mākslinieku vadītā tūre jaunatklātajās izstādēs interesentiem būs pieejama bez maksas.

 

Rotko muzeja Ziemas izstāžu sezonā papildus mainīgajām izstādēm skatāma arī Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcija un krājuma izstāde Nr. 2 [Bez nosaukuma], savukārt Martinsona mājā arvien aplūkojama Daiņa Pundura izstāde Vizualizējot gravitāciju.

Ziemas izstāžu sezona, kas pārstāvēto autoru skaita ziņā ir viena no bagātākajām Rotko muzeja vēsturē, apmeklētajiem būs pieejama līdz 2024. gada 18. februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja