Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Māksla Rema Kolhāsa tornī. Muzeja Fondazione Prada ēku ansamblis ir pabeigts

Arhitekta Rema Kolhāsa un viņa biroja OMA projektētais laikmetīgās mākslas muzeja Fondazione Prada komplekss Milānā ir pilnībā pabeigts: apmeklētājiem ir atvērta kultūras centra pēdējā sastāvdaļa – izstāžu telpa Tornis/Torre

Sešdesmit metru augstais tornis veidots no balta betona un stikla; šī ir viena no trim galvenajām Fondazione Prada ēkām. Tā iecerēta kā viens no muzeja simboliem: tornis ir labi pamanāms Milānas ainavā, un no tā paveras 360 grādu skats uz pilsētu.

Tornis, kurš iekļaujas šā Milānas dienvidu rajona industriālajā urbānajā audumā, nepretendē uz skaistumu, tā plānojumā nav ievēroti simetrijas un harmonijas principi. Sešos no deviņiem celtnes stāviem ierīkotas dažādas konfigurācijas izstāžu telpas, katram stāvam ir cits augstums. Pirmajā stāvā griesti ir 2,7 metrus augsti, pēdējā – astoņus metrus augsti. Vienā fasādes pusē ir trīs logi, citā pusē – viens.

Tornī ir skatāma izstāde Atlants, kurai atlasīti darbi no Fondazione Prada kolekcijas. Ekspozīciju sagatavojusi fonda dibinātāja, modes nama Prada vadītāja Mjuča Prada un kurators Džermāno Čelants. Izstādītie objekti aptver periodu no 1960. līdz 2016. gadam, tie veido ideju un domu "atlantu", kas iepazīstina ar kolekcijas veidošanas un fonda aktivitāšu pamatprincipiem. Pārstāvēto mākslinieku vidū ir Karla Akardi, Džefs Kūnss, Volters de Marija, Mona Hatūma, Edvards Kīnholcs, Nensija Redina Kīnholca, Demjens Hērsts, Džons Baldesāri, Kārstens Hellers un citi.

Tornī darbojas restorāns, kura interjera lepnums ir oriģinālas mēbeles no leģendārā Ņujorkas restorāna Four Seasons, kura dizainu 1958. gadā veidojis arhitekts Filips Džonsons. Restorāna noformējumā ir integrēti Karstena Hellera instalācijas elementi un Lučo Fontanas skulptūras, kā arī Viljama N. Koplija, Džefa Kūnsa, Goškas Macugas un Džona Veslija gleznas. Restorāna sienas rotā mūsdienu mākslas zvaigžņu (Džons Baldesāri, Tomass Demands, Elmgrēns un Dragsets, Jūps van Līshauts, Goška Macuga, Mariko Mori, Frančesko Vecoli u. c.) apgleznoti šķīvji. Apmeklētājiem ir pieejama torņa jumta terase un bārs.

Muzejs Fondazione Prada tika atvērts pirms trim gadiem XX gadsimta sākumā celtās bijušās vīna darītavas teritorijā. Objektu ansambli veido gan renovētas, gan no jauna uzbūvētas ēkas, kuras neizjauc šīs vietas vēsturisko industriālo šarmu. Fondazione Prada komplekss pamatoti tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem un gaumīgākajiem laikmetīgās arhitektūras paraugiem.

Vairāk informācijas: www.fondazioneprada.org

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja