Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mākslas stacijā Dubulti būs skatāma Annas Aizsilnieces personālizstādi Vībotnes kārta

Ar fermentētu vībotņu izvilkuma gleznojumiem uz kokšķiedras plāksnēm un ar vībotņu instalāciju māksliniece Anna Aizsilniece 9. novembrī atklās vērienīgu jaundarbu personālizstādi Mākslas stacijā Dubulti. Gleznojumos redzami simboliski tēli, bet instalācijā - pasaule. "Es - vībotne. Gleznoju sevi. Gleznoju ar sevi," saka Anna Aizsilniece. Izstādes kuratore - Inga Šteimane.

Vībotnes kārta ir monumentāla jaundarbu izstāde, kurā māksliniece Anna Aizsilniece runā par brīvību un kārtību, ko cilvēki tiecas meklēt, veidot un izprast. Vienlaikus Anna Aizsilniece attīsta laikmetīgu ekokonceptuālismu, kas izceļ nepamanītus resursus un to pielietojumu. Mākslas produkcija un tās ekosistēmiskie kritēriji ir Annas Aizsilnieces uzmanības centrā kopš 2009. gada, kad tapa pirmās tērpu kolekcijas projektā Recycled.lv.

Šoreiz vībotne - Latvijas pļavu augs - ir ielikts izstādes centrā ar savu plastisko, ekoloģisko un bioloģiskā pigmenta resursu. Tikpat liela nozīme izstādē ir vībotnes kultūrvēsturiskajam mantojumam mutvārdos un tradicionālajā mājturībā. Izstāde piedāvā iespēju tikties ar Annas Aizsilnieces unikālo sinkrētismu, kas savieno saturīgā koptēlā tradicionālu mītu, konceptuālu ekoloģiju, rokdarbus un popārtisku šarmu. Izstādē būs aplūkojami divpadsmit gleznojumi mākslinieces radītā autortehnikā - ar fermentētu vībotņu izvilkumu un akrila pigmenta piejaukumu uz kokšķiedras plāksnēm. Otas vietā - vībotņu slotiņas. Mākslas stacijas Dubulti pirmajā stāvā varēs nostāties starp vībotnēm un griezties pa saulei.

Annas Aizsilnieces mākslas projektu stāsts ir identitāte - individuāla un plašāka (sieviete, reģions, cilvēks). Māksliniece uzlūko "zināmas", "pabeigtas" un "pielietotas" lietas kā veidojamu substanci un atrod tajās "neaizslēgto pusi", lai radītu jaunu formu un saturu. Šī pieeja sasaucas ar laikmetīgās mākslas aktuālu tendenci tradicionālo mēdiju vietā lietot tā dēvētos anonīmos materiālus, kas var būt gan sociāli uzlādēti redīmeidi (patēriņa priekšmeti), gan netradicionāli jēlmateriāli. Annas Aizsilnieces skats uz vībotni apvieno abus - gan sociālu un ekoloģisku, gan vizionāru pieeju materiālam. "Kāpēc gan importēt un apčubināt, ja ir, piemēram, vībotne, kas te lieliski jūtas," jautā māksliniece.

Izstādes nosaukumā vārdam "kārta" atbilst gan secības, gan statusa nozīme - laiks vībotnei.

Annas Aizsilnieces koncepcijas ir pamatotas viņas pašas dzīves iestatījumos - ceturto gadu viņa dzīvo lauku mājā pie Aiviekstes un kā radošu "darbnīcu" izmanto laiku un telpu šajā vidē - domas, dabu un darbu. Anna Aizsilniece dzimusi 1966. gadā Rīgā (līdz 2014. g. - Ingrīda Zābere). Ieguvusi izglītību Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratoru nodaļā (1981–1985), Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina grafikas nodaļā (1985–1991) un MA grādu modes dizainā Neapoles Starptautiskajā Dizaina institūtā (Istituto Superiore di Design) Itālijā (2010). Kā radošā direktore vadījusi savu dizaina un poligrāfijas uzņēmumu Dizaina serviss SCSH (1994-1997). Veidojusi dizainu populāriem žurnāliem - Una, Cosmopolitan, Dizaina Studija, Ir Nauda, Kapitāls un daudziem mākslas katalogiem. Sadarbojas ar izdevniecībām Neputns, Aminori, Dienas grāmata, Latvijas mediji, Zvaigzne ABC, Latvijas Vēstnesis, veidojusi Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja, Rīgas Motormuzeja izdevumu dizainu. Kopš 2009. gada rada unikālas tērpu kolekcijas no otrreiz izmantotiem gataviem apģērbiem ar zīmolu Recycled.lv, kas prezentēti personālizstādē Recycled.lv. Konceptuālas vakarkleitas Rīgas Mākslas telpā (2011), skatē Baltic Fashion Catwalk Berlīnē (2013), performancē Etnogrāfija Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā (2014). Māksliniece ir laikmetīgās mākslas grupas LN Sieviešu līgas projekts dalībniece (no 1997). 

Mākslas stacija Dubulti ir Eiropā vienīgā profesionālā izstāžu zāle, kas atrodas funkcionējošā stacijā. Projekts īsteno sabiedriskās telpas pārklājfunkcionalitāti. Mākslas stacija Dubulti veido labāko Latvijas mākslinieku personālizstādes un starptautiskus projektus. Programma īstenota ar Jūrmalas domes atbalstu. Mākslas stacijas Dubulti izveidotāja un vadītāja ir mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Annas Aizsilnieces personālizstāde Vībotnes kārta Mākslas stacijā Dubulti skatāma no 9. novembra līdz 31. janvārim. Izstādi atbalsta Jūrmalas dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Pasākumi Annas Aizsilnieces personālizstādē Vībotnes kārta Mākslas stacijā Dubulti:

Tikšanās ar skatītājiem:

  • 9.11. plkst. 17.00 - izstādes atklāšana;
  • 12.11. plkst.14.00-15.00 - ekskursija izstādē kopā ar mākslinieci Annu Aizsilnieci un kuratori Ingu Šteimani;
  • 18.11. plkst.14.00-15.00 - ekskursija izstādē kopā ar mākslinieci Annu Aizsilnieci un kuratori Ingu Šteimani;
  • 10.12. plkst.14.00-15.00 - ekskursija izstādē kopā ar mākslinieci Annu Aizsilnieci un kuratori Ingu Šteimani;
  • 21.01. plkst.14.00-15.00 - ekskursija izstādē kopā ar mākslinieci Annu Aizsilnieci un kuratori Ingu Šteimani.

Mākslas stacijas Dubulti darba laiki apmeklētājiem: katru dienu plkst. 9.00-17.30, arī brīvdienās un svētku dienās.

Ieeja izstādē un pasākumos Mākslas stacijā Dubulti ir bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja