Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mākslas stacijā Dubulti notiks Ukrainas mākslinieku izstāde Spriedze, pretošanās, mīlestība. Īsā versija

Ukrainas Laikmetīgās mākslas muzejs (UMCA) iepazīstina ar savu pirmo starptautisko projektu, kas notiek Latvijā, Mākslas stacijā Dubulti no 27. oktobra, stāstot par brīdinājumiem, ko daudzi negribēja redzēt, par lēmumiem, kas jāpieņem visiem, un par vērtīgiem mirkļiem, ko var piedzīvot vistumšākajā laikā

"Vārdnīcas definē "mieru" kā “karadarbības un naidīguma neesamību", kā "laiku starp kariem" un "vienošanos starp karojošajām pusēm". Kara gaidīšana, šķiet, ir dabisks cilvēces stāvoklis," teikts izstādes pieteikumā.

Kuratores Tetjana Lisuna un Anna-Marija Kučerenko izstādē ir iekļāvušas 22 mākslinieku un mākslinieku kolektīvu vairāk nekā trīsdesmit darbus dažādos medijos: glezniecībā, grafikā, fotogrāfijā, video un jauktu tehniku objektos, kas radīti no 2010. līdz 2023. gadam. Tas ir laiks pirms kara un laiks, kad norisinās brutālais karš, ko Krievijas federācija uzsāka pret Ukrainu. Izstādītie darbi lielākoties nāk no UMCA kolekcijas un dažādām privātkolekcijām Ukrainā un ārvalstīs.

Izstādes dalībnieki ir Ukrainas laikmetīgie mākslinieki Mihailo Aleksejenko, Pjotrs Armjanovskis, Open Group, Anna Zvjaginceva, Žanna Kadirova, Alevtina Kahidze, Jana Kononova, Oleksandrs Kurmazs, Katerina Lisovenko, Romans Miņins, Veronika Mola, Daniils Ņemirovskis, Volodimirs Pavlovs, Kostjantins Poliščuks, Vasils Tkačenko-Ļjahs, Piekarpatu teātris, Vlada Ralko, Deniss Salivanovs, Romans Himejs un Jarema Malaščuks, Alīna Jakubenko, Kinder Album.

2023. gada pavasarī NVO Laikmetīgās mākslas muzejs (MOCA) izveidotais Ukrainas Laikmetīgās mākslas muzejs (UMCA) ir inovatīva muzeju institūcija, kas apvieno Ukrainas laikmetīgās mākslas profesionāļus, padara laikmetīgo mākslu pieejamāku dažādām auditorijām un ļauj veidot publisku dialogu par kopīgu nākotni laikmetīgās mākslas teritorijā. Lai gan muzejam trūkst ēkas un sienu, tas var lepoties ar speciālistu komandu un kolekciju ar vairāk nekā divsimt darbiem, kas radīti pēc 2022. gada 24. februāra un iegādāti par starptautisku ziedotāju līdzekļiem.

Izstādes Spriedze, pretošanā, mīlestība. Īsā versija pamatā Latvijā ir Kara laika mākslas arhīvs, ko 2022. gada 24. februārī kā datubāzi sāka veidot un kūrēt MOCA. Pirmā publiskā arhīva izpausme bija Sesīlijas Alemani iniciētais projekts Piazza Ucraina, kas tika prezentēts 59. Venēcijas mākslas biennālē. Arhīvs sadarbojies ar kultūras un mākslas muzeju MARKK Hamburgā, Pasaules Bankas mākslas programmu Vašingtonā, Tēlotājmākslas muzeju Bostonā, ASV, Museum für Kommunikation Berlīnē un Laikmetīgās mākslas muzeju Ars Aevi Sarajevā.

Publiskā programma ietver izstādes atklāšanu 27. oktobrī plkst. 17, ekskursiju izstādē ar kuratoriem 28. oktobrī plkst. 14 un ekskursiju izstādē ar kuratoriem 29. oktobrī plkst. 14, ekskursiju izstādē gida pavadībā 11. novembrī plkst. 14 un festivāla Prozas lasījumi pasākumu 9. decembrī plkst. 16, kurā esejas par izstādes Spriedze, pretošanās, mīlestība. Īsā versija darbiem lasa rakstniece Inga Žolude un viņas radītā jauno rakstnieku prozas skola. Ieeja brīva.

Izstāde būs skatāma līdz 2024. gada 14. janvārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja