Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Māksliniekus aicina piedalīties LMA keramikas katedras simtgadei veltītā izstādē

Latvijas Mākslas akadēmijas mākslas vēstures studentu organizētā izstāde No zemes līdz mākslai sadarbībā ar keramikas katedru aicina pieredzējušos un jaunos māksliniekus godināt keramikas katedru simtgades svētkos, interpretējot radīšanas ideju un paužot mūsdienīgu skatījumu uz pirmsākuma tēmu.

1924. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā darbību uzsāk keramikas meistardarbnīca, ar spilgtu un bagātu vēsturi tā turpina jaunrades procesus arī šodien. Iezīmējot simtgades pasākumus, 2024.gada februārī – martā Rīgas Svētā Pētera baznīcā norisināsies mākslas vēstures bakalaura 4. kursa studentu veidota izstāde.

"Bet, ak, Kungs, Tu taču esi mūsu Tēvs! Mēs esam māls, bet Tu mūsu veidotājs, mēs visi esam Tavu roku darbs." Jesajas 64:8

Izstādes ideja rosina atklāt jaunu skatījumu uz eksistences un veidošanas procesiem, dzimšanu un dzīvošanu, senču un vēstures nozīmi, pārdzimšanu un katra dzīvā organisma nozīmi pirmatnējā sākumā. Neatklātie jautājumi par pasauli, ticību, dabu, dzīvi, kosmoloģiju un laiku vienmēr ir aktuāli, to interpretēšana ļauj saprast laikmetīga mākslinieka skatījumu uz mūsdienu pasaules lietu ritējumu jaunā gaismā.

"No zemes līdz mākslai konceptuālais mērķis ir apvienot Latvijas keramiķu talantu vienotā stāstījumā par radīšanu, kas iemieso dabas spēku ar cilvēku mijiedarbību veidošanas procesā. Keramika kā pasaules sākuma mītu sastāvdaļa, kā harmonija un miers, kā līdzsvars un atdzimšana no jauna," komentē Jūlija Abramova, jaunā mākslas vēsturniece un galvenā Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijas krājuma glabātāja.

Dalībai izstādē tiek uzrunāti Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas katedras absolventi, studenti un mācību spēks, akadēmijai piesaistītie keramikas mākslas pratēji, tēlniecības un veidošanas darbu radītāji – mākslinieki, kurus saista izstādes tēma un vēlme radīt! Pieteikties aicināti arī ar jau iepriekš veidotiem darbiem visās keramikas tehnikās. Mākslas darbam jābūt atbilstošam tēmai, tēlniecības vai keramikas tehnikas veidojumam, kura parametri (augstums, platums, dziļums) NAV mazāki par 25 cm.

Šī ir lieliska iespēja, veltot īpašu uzmanību LMA keramikas katedras nozīmei mūsdienu Latvijas keramiķu daiļradē, no jauna atklāt sākuma ideju par eksistenciāliem dzīves un pasaules jautājumiem. Piedaloties izstādē mākslinieks atstāj savu nākamo vēstures atskaites punktu, kas spēs iedvesmot un mainīt. Eksponētie mākslas darbi tiks iekļauti izstādes katalogā.

Pieteikšanās termiņš līdz 15.12.2023.

Pieteikuma anketa un izstādes nolikums: ej.uz/nozemeslidzmakslai-anketa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja