Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Marseļā norisināsies Baltijas mākslas projekts Roots to Routes

Augusta beigās Marseļā norisināsies Eiropas mākslas biennāle Manifesta 13, kurā iekļauts arī Baltijas mākslas projekts Roots to Routes, kas sāksies 28. augustā un notiks visu septembri un oktobri. Tajā paredzētas divas izstādes, performances, filmu programma, radošās darbnīcas un citi pasākumi, informēja viena no projekta kuratorēm Maija Rudovska.

Projekts tiek īstenots sadarbībā ar vietējām Marseļas kultūras organizācijām. No Latvijas projektā piedalās Evita Vasiļjeva un Daria Meļņikova (abas mākslinieces rada jaunus darbus izstādēm Marseļā), kā arī Ieva Epnere un Katrīna Neiburga, kuru videodarbi tiks rādīti filmu programmā Double Exposure Lekorbizjē ēkā Cité radieuse.

Roots to Routes programmu veido trīs kuratores no Baltijas valstīm: Merilina Talumā (Igaunija), Maija Rudovska (Latvija) un Juste Kostikovaite (Lietuva).

"Projekts mudina pārdomāt piederību vietai un telpai - ģeogrāfiskai, etniskai vai nacionālai -, apskatot sakņu un kustības savienošanos, to nemitīgo saplūšanu un mainīšanos mūsdienu pasaulē. Identitātes svaru mēs bieži izjūtam tikai tad, kad esam prom no savām saknēm - kad atstājam dzimteni vai esam atsvešinājušies. Tomēr ir svarīgi saprast gan identitātes izmaiņas, gan arī to nozīmīguma trivialitāti," projektu raksturo kuratote Juste Kostikovaite.

Kuratores kopā ar māksliniekiem no Baltijas valstīm projektā cenšas izprast sengrieķu pilsētas Marseļas multikulturālo un bagāto vēsturi. Marseļa pazīstama kā ostas pilsēta, ar vergu tirdzniecību 18. gadsimtā, kā arī to postījis mēris tieši pirms 300 gadiem, kas šobrīd savelk interesantas paralēles ar Covid-19 ietekmi, jo Marseļa kļuvusi par vīrusa skartu sarkano zonu.

Roots to Routes atklāšanas dienā, 28. augustā, Republikas ielā 93, Marseļā būs skatāma izstāde Tās pašas durvis, cita iela (Same door, different street) ar latviešu mākslinieces Evitas Vasiļjevas un franču mākslinieka Antuana Nessi darbiem. Vakarā plkst. 20 būs iespējams redzēt pagājušogad Venēcijas biennālē ar Zelta lauvu godalgotās lietuviešu mākslinieces Linas Lapelites performanci Pirouette. To izpildīs Marseļas komponisti: bijusī baletdejotāja un Nacionālā Marseļas baleta mēģinājumu asistente Valentīna Pace un mūzikas izpildītājs Emanuels Rehta.

Sestdien, 29. augustā, slavenajā Šveices arhitekta Lekorbizjē projektētā ēku kompleksā Cité Radieuse tiks demonstrēta filmu programma Double Exposure. Tā ir veltīta padomju arhitektūras un urbānās telpas mantojumam, atmiņām par to un, kā šis mantojums rezonē 21. gs. Filmu programmā būs skatāmi latviešu mākslinieces Ievas Epneres darbi Dzīvo atmiņu jūra un Potom (2016), kā arī Katrīnas Neiburgas darbs Preses nams (2012). No citām Baltijas valstīm programmā iekļauti Kristīnas Normanes, Ingeles Vaiklas, Ievas Epneres, Emīlijas Škarnulītes, Egles Budvitītes un Anastasijas Sosunovas darbi. Pēc filmām būs tikšanās ar mākslinieci Emīliju Škarnulīti.

Roots to Routes projekts norisinās no 28. augusta līdz 25. oktobrim, Marseļā, Francijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja