Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūsu bezapziņas aizsargmehānisms. Cilvēka identitātei veltīta izstāde Nezināmais. Mainīgais

Mēs dzīvojam laikmetā, kur lielākā sabiedrības daļa ir nemitīgā skrējienā un dedzīgi maldās savas identitātes meklējumos un tās definēšanā. No 23. janvāra līdz 1. martam Rīgas Kultūras centrā Iļģuciems būs apskatāma cilvēka identitātei veltīta izstāde Nezināmais. Mainīgais.

Izstādi ir veidojušas četras fotogrāfes Gita Jankovska, Egita Podniece, Jekaterina Sjomkina un Kate Švinka, kuras savos darbos ir pievērsušās šai tēmai no dažādiem – atmiņas, vietas, dzimtes un reliģijas – skatpunktiem.

Fotogrāfe Gita Jankovska radījusi autorprojektu Atmiņu (de)konstrukcija, kurā viņa caur autobiogrāfisko atmiņu un sajūtu refleksiju mēģina ne tikai apzināties un analizēt daļu no savas identitātes, bet arī izgaismo bezapziņas nozīmi autordarbu radīšanā un pašterapijas procesā. Autorei simpatizē, ja ir ļauts domāt, ka mūsu bezapziņā noris informācijas analīze, kuras laikā tiek pieņemts lēmums par to, kas tiks uzņemts mūsu apziņā, šai bezapziņas īpatnībai piedēvējot arī sevis aizsargmehānisma funkciju.

Egita Podniece ir pārstāvēta šajā izstādē ar fotogrāfiju sēriju Mājas. "Vieta un telpa, kurā mēs dzīvojam, nenoliedzami ietekmē mūsu personību, izpausmes un ieradumus," akcentē autore, kura savā darbā izzina, kā cilvēka personību raksturo un maina identificēšanās ar vairākām dzīvesvietām. Interese par šādu tēmu ir sekmējusies no viņas pašas personiski piedzīvotā un neierastas sadzīviskās situācijas, projekta tapšanas laikā dažādu apstākļu sakritības dēļ balansējot starp četrām dažādām mājvietām vienlaikus.

Fotogrāfe Jekaterina Sjomkina ir radījusi projektu ar nosaukumu Pēc noklusējuma, kurā viņa pēta sievietes tēla un lomas transformācijas procesu, ko ietekmē vairāki faktori, piemēram, dzimumu līdztiesība, informācijas pieejamība, reklāmas industrija un citi. "Šī projekta idejas pamatā ir filozofa un semiotikas speciālista Umberto Eko lietotais jēdziens «kultūras kodi», kuri nosaka cilvēku izpratni par sievietes kanonu, tādēļ sabiedrībā pastāv noteikti stereotipi par sievietes tēlu un lomu, taču, mainoties kultūras kontekstam, transformējas arī identitāte, kas ir skaidrojams ar indivīda dabisko dziņu pielāgoties, lai izdzīvotu," atklāj autore.

Savukārt Kate Švinka šajā izstādē ir pārstāvēta ar attēlu sēriju Svētceļojums, kas tapusi Rīgas Svētā Jāzepa Romas katoļu baznīcā un klosterī. Tas ir kritisks un personisks skatījums uz reliģiskās pārliecības daudznozīmīgajām saiknēm ar cilvēka identitāti.

Izstāde Nezināmais. Mainīgais Rīgas Kultūras centrā Iļģuciems būs atvērta katru dienu no plkst. 10 līdz 18. Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja