Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nekas tāds vairs neatkārtosies. Uz kinoekrāna – filma par Vermēra retrospekciju Amsterdamā

25. aprīlī plkst. 19 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiks demonstrēta filma, kas iepazīstinās ar Amsterdamas muzejā Rijksmuseum notiekošo XVII gadsimta holandiešu meistara Johannesa Vermēra retrospekciju

Šī Vermēra retrospekcija tiek dēvēta par vienu no visunikālākajām izstādēm mākslas vēsturē – ekspozīcijā ir apkopoti 28 darbi no aptuveni trīsdesmit piecām zināmajām mākslinieka gleznām. Nekad iepriekš vienkopus vēl nav bijis redzams tik daudz Vermēra šedevru, un nekas tāds tuvākajā laikā vairs neatkārtosies. Pašā Rijksmuseum kolekcijā ir četri Vermēra darbi. Uz Amsterdamu ir atceļojušas gleznas no labākajiem muzejiem pasaulē. Daudzas no tām Nīderlandē eksponētas pirmo reizi.

Johanness Vermērs (1632–1675) ir dzīvojis un strādājis Delftā. Viņa darbi ir pazīstami galvenokārt ar klusajām, introvertajām iekštelpu ainām, vēl nebijušu spilgtas gaismas izmantošanu un pārliecinošu iluzionismu. Atšķirībā no Rembranta Vermērs ir atstājis salīdzinoši nelielu darbu skaitu. Viņa gleznas tiek uzskatītas par katra muzeja kolekcijas vislielāko dārgumu, tāpēc tiek aizdotas ārkārtīgi reti. Viena no slavenākajām Vermēra gleznām – Meitene ar pērļu auskaru – retrospekcijā Amsterdamā bija redzama līdz 30. martam un jau ir atgriezusies savā pastāvīgajā mājvietā, muzejā Mauritshuis Hāgā.

Izstāde Rijksmuseum tika atklāta 10. februārī un būs aplūkojama līdz 4. jūnijam, visas biļetes ir pārdotas. Tāpēc interesentiem ir vērts apmeklēt filmas seansu (filma ļaus aplūkot izstādi Rijksmuseum direktora un kuratora pavadībā; filma tiks demonstrēta angļu valodā ar subtitriem angļu valodā) un iedziļināties Amsterdamas muzeja sagatavotajos digitālajos materiālos.

Muzeja mājaslapā ir pieejams tiešsaistes rīks Tuvāk Johannesam Vermēram, kas pārceļ skatītājus mākslinieka visumā, šeit var noklausīties aizraujošus stāstus un faktus par Vermēru un viņa darbiem. Interaktīvajā projektā ir iekļautas visas ekspozīcijā redzamās gleznas un vēl daži darbi, kas tiek piedēvēti māksliniekam. Rīks ir pieejams angļu un holandiešu valodā un piedāvā iespēju salīdzināt Vermēra gleznās atkārtojošos motīvus: pērles, dzeltenās jakas, aizkarus, kartes, ultramarīna izmantošanu u. c.

Muzeja mājaslapā vairākas Vermēra gleznas var aplūkot piecu mikrometru izšķirtspējā. Katrs pikseļattēls ir piecu mikrometru jeb 0,005 mm kvadrātveida laukums. Lai panāktu šādu attēla izšķirtspēju, tika izmantota tā pati tehnoloģija, kas 2022. gadā ļāva Rijksmuseum uzņemt līdz šim visdetalizētāko mākslas darba fotogrāfiju (Rembranta Nakts sardze). Tiešsaistē ir iespējams pietuvināt gleznas un aplūkot pat vissīkākās pigmenta daļiņas īpaši augstā kvalitātē.

Informācija: forumcinemas.lv, rijksmuseum.nl

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja