Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Norisināsies Denisa Hanova lekcija par 19. gadsimta kultūrtelpu Eiropā un topošajā Latvijā

Otrdien, 6. jūnijā, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs aicina uz kulturologa Dr. art. Denisa Hanova lekciju No Franču revolūcijas līdz modernistu manifestiem – kas sekmēja modernās mākslas rašanos, kurā tiks pastāstīts, kādas iekšējas pretrunas un procesu uzslāņojumi raksturo 19. gadsimta kultūrtelpu Eiropā un topošajā Latvijā, kas, savukārt, noveda pie modernās mākslas attīstības.

Vēsturnieki un kultūrpētnieki, analizējot 19. gadsimta mantojumu, nākuši pie secinājuma, ka šis laikmets bija "ilgs", proti, tā robežas ir 1789. gada Franču revolūcija un 1914. gads, kad Pirmais pasaules karš pielika punktu 19. gadsimta tendencēm, eiropieša ticībai nemitīgam progresam, spējai mainīt dabu un sociālo realitāti.

19. gadsimtā evolucionēja un parādījās vairākas kultūrprakses. Paralēli parlamentārisma kultūrai joprojām pastāvēja absolūtisms. Nacionālisms attīstījās vienlaicīgi ar eiropiešu kosmopolītisma idejām. Mākslas procesi politizējās, un no jauno mākslinieku protestiem pret klasiskās kultūras pieredzi, pagātni un dominanti izauga vairāki jauni virzieni, prakses un realitātes uztveres tehnikas: impresionisma, kubisma, futūrisma estētika, darbi un teksti tapa kā reakcijas un pretmets tradicionālajai kultūrai.

Kā šīs "ilgā 19. gadsimta" īpatnības realizējās Eiropas un sevišķi Latvijas mākslā, varēs uzzināt humanitāro zinātņu doktora, Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Denisa Hanova lekcijā 6. jūnijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja