Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ņujorkā būs skatāma Ievas Epneres izstāde Dzīvo atmiņu jūra

Ņujorkā, 16. septembrī no plkst. 18 kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Art in General piedāvās Ievas Epneres personālizstādi Dzīvo atmiņu jūra, informēja kim? pāsrtāve Elīna Sproģe.

Izstāde tiek atklāta Ņujorkā, kur māksliniece divus mēnešus atrodas rezidencē Starptautisko darbnīcu un kuratoru programmā (ISCP) kā kim? Rezidences balvas 2016 ieguvēja.

Savā jaunajā darbā Dzīvo atmiņu jūra Epnere pievēršas identitātes nepastāvīgajai dabai, reaģējot uz Latvijas postpadomju sabiedrības attīstības procesiem. Epneres rokās fikcija ir vērtīgs instruments, lai izpētītu cilvēka patības apziņu un atklātu identitāti kā izdomātu mītu un vēsturisku naratīvu hibrīdu. Baltijas piekrastes militārais mantojums ir īpašas intereses objekts – viņa pēta bijušo armijnieku un vietējo iedzīvotāju likteņus, kuri uzauguši padomju režīma apstākļos un šobrīd saskaras ar jaunu sociālo realitāti.

Šie aspekti un tēmas darbā Dzīvo atmiņu jūra tiek aplūkotas un izspēlētas divos video darbos. Pirmajā, ar ievelkošu vides, laika un personas nosacītības palīdzību Epnere izgaismo trauslās robežas starp indivīda un kolektīvo atmiņu, starp nostalģiskām pagātnes atmiņām un nākotnes cerībām, savukārt otrā darba centrā ir Baltijas jūras krasta bijušo aizliegto zonu iedzīvotāju stāsti pirmajā personā.

Izstādes centrālais darbs – video ar nosaukumu Potom (Vēlāk – tulkojumā no krievu valodas) tapusi sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Jūras spēku flotili. Filmas galveno varoni atveido aktieris Ģirts Krūmiņš, epizodiski filmā parādās daļa no Jūras spēku flotiles komandas. Filmas skaņu celiņu veidojis komponists Edgars Rubenis, skaņas režija – Ernests Ansons.

Ieva Epnere (1977) dzīvo un strādā Rīgā. Rada fotogrāfijas, video un filmas, kurās personiski, privāti stāsti ir sākumpunkts mākslinieciskām refleksijām par identitāti, tradīcijām un rituāliem.

Jaunākās personālizstādes: Pyramiden and other stories, Zacheta Project Room Varšavā. (2015); A No-Man's Land, An Everyman's Land, kim? Laikmetīgās mākslas centrs Rīgā un Liepājas Muzejs Liepājā (2015), Waiting Room (2015), Contretype, Brisele; Galerie des Hospices (2014), Kanēanrusijona (2014); Telpas atmiņa/Mindscapes(2013), kim? Laikmetīgās mākslas centrs, Rīgā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja