Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ņujorkas galerijā Jenny’s norisinās Kim? veidotā izstāde Klejotājs/Vieta, kuru grūti/ ievietot/

Ņujorkas galerijā Jenny’s norisinās Kim? Laikmetīgās mākslas centra veidotā izstāde Klejotājs/Vieta, kuru grūti/ ievietot/, kas seko Jenny’s organizētajai grupas izstādei Bez pārmaiņām, kas bija skatāma Kim? Laikmetīgās mākslas centrā Rīgā šī gada februārī.

Klejotājs/Vieta, kuru grūti/ ievietot/ sākotnēji tika izstrādāta kā tiešsaistes izstāde. Šovasar projekts parādās kā videoprojekcija un pavadošā ekspozīcija galerijas Jenny's telpā Ņujorkā, vienlaicīgi atzīmējot projekta saturiskā rāmja – amerikāņu arhitekta Džona Hejduka – ciešo saikni ar pilsētu.

Klejotājs/Vieta, kuru grūti ievietot/  ir "spekulatīva" tiešsaistes izstāde/priekšlikums, kuras iecere radusies, sadarbojoties māksliniekiem Indriķim Ģelzim, Elzai Sīlei, Džo Namī (Joe Namy), kā arī līdzkuratoriem Zanei Onckulei, Džo-ijam Tangam (Jo-ey Tang) un arhitektam Jurim Strangotam. Uzņemot sevī šodienas augošo satraukumu, projekts liek lietā poētisku un utopisku iztēli jauktu mediju ainavas veidošanai. Tā ir digitālā vidē īstenota izstāde ar jaunradītu skaņu celiņu, tekstiem, 3D animāciju un mājaslapu. Projekts ir radies kā vīzija un kompass, kas sākas ar privāto izvēli, pēc tam pievēršas kolektīvajai digitālās pasaules apziņai un visbeidzot atgriežas pie aktivēšanas fiziskā telpā.

Pieņemot amerikāņu arhitekta Džona Hejduka (1929-2000) tēzi, ka eksistenciālas krīzes apstākļos laikam ir tendence "sabrukt telpā", Klejotājs/Vieta, kuru grūti ievietot/ stratēģiski izmanto digitālās vides telpiskumu, lai meklētu jaunas empātijas formas. Būdams spekulatīvas iedabas, šis projekts tiecas uz tādu nākotni, kurā tiek pārvērtēta mūsu individuālā un kolektīvā atsvešinātība, kā arī fiziskie un garīgie ierobežojumi. Paplašinot Hejduka radošās arhitektoniskās domas mantojumu, Klejotājs/Vieta, kuru grūti ievietot/ iecerēts kā skulpturāls/arhitektonisks klejotājs/aģents, kas saistīts ar pašreizējām sociālajām, politiskajām un psiholoģiskajām realitātēm.

Izstādi papildina grāmatas Džons Hejduks: Projekts Rīga (1989) pārizdevums, savukārt galerijā ietvaros izstādītie Indriķa Ģelža un Elzas Sīles mākslas darbi tālāk izvērš projekta ideju. Izdota trīs grāmatu komplektā, šī publikācija satur oriģinālizdevumu angļu valodā, tulkojumu latviešu valodā un Act Two: The Riga Project – sadaļu, kas piesaka sagatavošanās darbus Rīgas projekta "uzvešanai" Rīgā un citviet Latvijā. Publikācija izdota RISEBA Arhitektūras un mediju centra (Rīga) un Arhiteksti (2022) paspārnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja