Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Olgas Šilovas skulptūra Jūrava un peldētājs atgriežas Jūrmalas pilsētvidē

Majoru pludmalē 23. novembrī atklāts Olgas Šilovas laikmetīgās mākslas objekts Jūrava un peldētājs. Skulptūra, kas reiz papildināja Jomas ielu Majoros, atgriežas publiskajā telpā, lai kļūtu par vienu no Jūrmalas piejūras ainavas simboliem.

Pavasarī Jūrmalas pilsēta saņēma tēlnieces Olgas Šilovas dāvanu – laikmetīgo skulptūru Jūrava un peldētājs, kas tagad aplūkojama Majoru pludmales kāpu zonā Ērgļu ielas galā pie noejas uz pludmali. "Katrai lietai ir savs laiks un vieta. Un šis gadījums ir tam apliecinājums," pauda Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra vadītājs Gundars Ūķis, norādot uz sarežģīto ceļu, ko skulptūra veikusi līdz ieņēmusi tagadējo vietu.

Abstraktās formās alumīnijā atlieto nāru Olga Šilova radīja 2005. gadā pēc kāda uzņēmēja pasūtījuma. Mākslas darbs tika uzstādīts uz privātas zemes Jomas ielā, kur bija publiski pieejams un aplūkojams. Taču 2020. gadā māksliniece saņēma ziņu, ka viņas radītais objekts tiek demontēts. Drīz pēc tam, kad "Jūravas” pasūtītājs negaidot bija devies mūžībā, viņa biznesa pārņēmēji, neko nepaskaidrojot, nolēma no skulptūras atbrīvoties. Olgai Šilovai tomēr izdevās mākslas darbu atpirkt. Tā nu divus gadus dekoratīvā skulptūra atradās mākslinieces darbnīcā. Meklējot risinājumu, kā objektu atgriezt tam paredzētajā dzīvē, tēlniece nolēma šo 40 000 eiro vērto mākslas darbu uzdāvināt Jūrmalas pilsētai.

"Paldies Jūrmalas pilsētai un Kultūrtelpas un vides dizaina centram par veiksmīgo un raito sadarbību," māksliniece bija gandarīta, ka viņas veidotais darbs, kas radīts kā publiski pieejama māksla konkrētā vidē, atkal atguvis savu īsto funkciju un uzstādīts jūras tuvumā.

Tēlnieces, Latvijas Mākslas akadēmijas profesores Olgas Šilovas skulptūras un vides objekti top Jūrmalā – viņas darbnīcā Lielupē. Arī četrus metrus augstā Jūrava, kas tagad atbilstoši mākslinieces iecerei, uzstādīta Ērgļu ielas galā, kur veido sinerģiju ar moderno arhitektūru. Līdzīgi kā citi Šilovas veidotie skulpturālie objekti – Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā (2021) un Aspazija kāpās (2020), arī Jūrava kļūs par vienu no Jūrmalas pilsētas simboliem

Jau kopš 2019. gada tiek rīkoti metu konkursi Mākslinieciski augstvērtīga vides objekta izveide Jūrmalā, katru gadu finansējot un pilsētā uzstādot jaunus mākslas objektus, kas bagātina kūrortpilsētas vidi un veicina tās atpazīstamību. Laikmetīgās mākslas darbi apskatāmi Bulduros, Jaundubultos, Ķemeros, Majoros un Mellužos, bet šobrīd notiek darbs pie objekta izveides Kauguros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja