Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pirmajā koktēlniecības simpozijā Ķirmis piedalīsies LMA studējošie un absolvējušie tēlnieki

Pirmo reizi notiks koktēlniecības simpozijs Ķirmis, kurā piedalīsies Latvijas Mākslas akadēmijas studējošie un absolvējušie tēlnieki, informēja simpozija rīkotāji.

Simpozijs norisināsies Suntažos un tā mērķis ir aktualizēt tēlniecības klātesamību mūsdienu izpratnē caur koku kā materiālu. Simpozija laikā seši jaunie mākslinieki radīs skulptūras, kuru pamatā ir ideja par mākslu kā tīru izteiksmes līdzekli, atsakoties no lietišķās funkcijas.

Simpozija idejas autore ir māksliniece Zane Innuse, kura idejisko konceptu saista ar koku kā senāko, pieejamāko, latviskāko materiālu.

Vasaras aktualitātes, kuras saistītas ar oriģinālmākslas tapšanu ierasti pulcē dažādu novirzienu pārstāvjus, taču starp daudzajiem vasaras simpozijiem un plenēriem Ķirmis būs pirmais, kurā mākslinieki strādās tikai ar kokmateriālu.

Koktēlniecībai Latvijā ir sena vēsture, tās pirmsākumi saistāmi ar totēmismu, vēlāk ar dekoratīvismu funkcionālajā mākslā. Jāuzsver, ka relatīvi maz mākslinieki ir strādājuši kokmateriālā, to izmantojot kā stājmākslas formu. Šī mākslas veida darbu pirmsākumi kokmateriālā meklējami pagājušā gadsimta 30. gados. Kā vienus no spilgtākajiem pārstāvjiem, kas paralēli citiem tēlniecības materiāliem strādājuši kokmateriālā, var minēt Konstantīnu Brankuzi (Constantin Bracusi), savukārt Latvijas kontekstā - Līzes Dzeguzes mākslas darbus, kā arī mūsdienu Latvijas kontekstā Aigara Bikšes skulptūras.

Simpozijā Ķirmis piedalīsies jaunie mākslinieki Krišjānis Beļavskis, Anita Indāre, Roberts Bāliņš, Zane Innuse un Oto Holgers Ozoliņš, kurš plašākai sabiedrībai zināms ar nesen notikušo personālizstādi Rīgas Mākslas telpā  Risinājums neesošai problēmai, kā arī Edgars Ošs, kurš paralēli radošajai darbībai ir pasniedzējs Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolā.

Paralēli publiskajām debatēm mākslinieki radīs sešas skulptūras, kuras būs apskatāmas no 15. līdz 29. jūlijam Suntažiem 800 svētku ietvaros.

 


Koktēlniecības simpozijs Ķirmis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja