Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgā un tiešsaistē norisināsies RIXC Mākslas un zinātnes festivāls

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls Kripto, māksla un klimats 2023 norisināsies no 20. līdz 22. septembrim Rīgā un tiešsaistē. Festivāla atklāšanas programma sāksies šodien, 20. septembrī plkst. 17.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ar spekulatīvām un kritiskām vīzijām par mākslīgo intelektu, metaversu, mākslu un klimatu, informēja festivāla rīkotāji.

Māksliniece no Lielbritānijas Anna Ridlere (Anna Ridler) iepazīstinās kā apvienot mākslu, mašīnmācīšanos un mākslīgo intelektu, un imersīvo mediju teorētiķis un, mākslinieks no Cīrihes, Kriss Salters (Chris Salter) atklās mākslas, tehnoloģiju un sensorās uztveres krustpunktus.

Vieslekcijām sekos festivāla centrālais notikums – starptautiskās izstādes Kripto, māksla un klimats atklāšana Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, 20. septembrī, plkst. 19.00. Izstādē būs skatāmi 13 mākslas darbi, ko radījuši Eiropas mediju mākslas rezidenču platformas EMAP mākslinieki, kā arī latviešu mākslinieki un citi starptautiski atzīti mākslinieki.

Festivāla izstādes māksliniece Anna Ridlere vieslekcijā Tumšās sistēmas (Dark Systems) pievērsīsies mašīnmācīšanās procesam, iepazīstinās ar saviem mākslas projektiem un to, kā mašīnmācīšanās tehnoloģija ir ļāvusi viņai strādāt kritiski un konceptuāli. Viņa aplūkos arī jaunākos rīkus un attīstību saistībā ar teksta un attēla modeļiem un to, kā tas ir mainījis mākslīgā intelekta mākslas attīstību.

Otrs festivāla atklāšanas programmas vieslektors ir mākslinieks Kriss Salters (Chris Salter), kurš savos darbos pēta robežas starp sajūtām, mākslu, dizainu un jaunākajām tehnoloģijām, veidojot lielformāta instalācijas. Viņš pēta interaktīvas un imersīvas mākslas pieredzes, kā tehnoloģijas maina cilvēka uztveri un sensorās saskarnes, kas izaicina tradicionālos priekšstatus par cilvēka un tehnoloģiju mijiedarbību, izmantojot tādus medijus kā mākslīgais intelekts.

Festivāla programmas turpinājumā, ceturtdien, 21. septembrī, norisināsies starptautisks "artatons" (mākslas hakatons), kur aicināti piedalīties jaunieši, lai kopā ar festivāla māksliniekiem un jomas ekspertiem diskutētu par zaļās un digitālās nākotnes izaicinājumiem. Festivāla trešajā dienā norisināsies simpozijs Kripto, mākslas un klimats, kurā vairāk kā 30 starptautiski mākslinieki, pētnieki un eksperti diskutēs par mākslīgo intelektu un Eiropas mediju mākslas nākotni, zaļo diskursu digitālajā mākslā, NFT un kriptomākslu, imersīvajiem medijiem un mākslu metaversā.

Šobrīd ne tikai RIXC festivālā un digitālajā mākslā, bet visas sabiedrības uzmanības centrā ir virkne jaunu tehnoloģiju – blokķēžu tīkli, Web 3.0 un NFT, mākslīgais intelekts un mašīnmācīšanās, virtuālā un paplašinātā realitāte un vīzija par metaversu, kuru ietekmē mainās arī mākslas un kultūras ainava, un aktualizējas arvien jauni vides jautājumi.

Digitālo mediju mākslinieki ir to vidū, kas vieni no pirmajiem pētī, izmanto un kritiski reflektē jaunāko tehnoloģiju piedāvātās iespējas jaunu formu, estētikas vai pieredzes radīšanā. Taču digitālos māksliniekus ne mazāk interesē, kāda ir šo dominējošo tehnoloģiju ietekme uz vidi, un vai pastāv jēgpilni risinājumi klimata izmaiņu mazināšanā.

Uzdodot jautājumu – ”kāda kriptomākslai ir saistība ar klimata izmaiņām?” pirmajā brīdī šķiet, ka tās savienojums ar vides jautājumiem ir neiespējams, jo kriptomāksla izmanto blokķēžu tehnoloģijas, kas patērē lielus resursus. Tomēr blokķēdēm to caurspīdības un decentralizētā tīkla tehnoloģiju dēļ, piemīt arī potenciāls vides jautājumu risināšanā.

Līdzīgi ar mākslīgā intelekta izmantošanu, kam nepieciešami milzīgi enerģijas resursi, kuru izmaksas visbiežāk sedz lietotāji – kā to savā mākslas darbā Amazon [vietnes] lietotāju slepenā dzīve atklāj festivāla izstādes māksliniece Džoana Molla (Joan Moll) no Spānijas: ik reizi kad lietotājs meklē vai veic pasūtījumu, tiek iedarbināts neiedomājami garš un sarežģīts kods, kura izprintēšanai būtu nepieciešamas tūkstošiem lapu.

Vēl grandiozāki resursi būs nepieciešami jaunā Web 3.0 tīkla attīstībai, kas balstīsies decentralizētajās blokķēžu tehnoloģijās, nodrošinot meteversa darbību – aizraujošu vīziju par vienotā globālā tīmeklī savienotu 3D digitālo pasauli virtuālajā un paplašinātajā realitātē… Tādēļ kritiskāk noskaņotie mākslinieki, meklējot videi iespējami draudzīgākos risinājumus veidot mākslu blokķēžu tīklos, nereti neatrod tos.

Ir arī tādi mākslinieki – kā kriptomākslas celmlauzis Memo Aktens (Memo Akten) no Turcijas, šobrīd dzīvo ASV, kas visdziļāk izpētījuši šos tīklus un ir atraduši risinājumus lietot videi draudzīgākas tehnoloģijas. Memo Aktens ir viens no festivāla izstādes galvenajiem māksliniekiem un arī simpozija vadošais lektors, kas simpozija tematiskajā ievadlekcijā Izplatītā apziņa, piektdien, 22. septembrī, pl. 11.00 (tiešsaistē no Melburnas) iepazīstinās ar savu māksliniecisko darbību, inovatīvi eksperimentējot ar mākslīgā intelekta idejām, algoritmiem un estētiku, meklējot saistību starp bioloģiskām un digitālām sistēmām, un diskutēs par ekoloģiskāk orientētas mākslas iespējām blokķēžu decentralizētajā tīklā.

Memo Aktena mākslas darbs Izplatītā apziņa (Distributed Consciousness), kas izstādīts festivāla izstādē, aizsākās kā NFT kolekcija ar 256 unikāliem galvkājiem (tādiem kā astoņkājiem) līdzīgiem radījumiem, kas aptver tādas tēmas kā bioloģiskais un mākslīgais intelekts, izplatītā skaitļošana un galvkāji un ir cilvēka un mašīnas kopīgi radīta meditācija par apziņu, brīvo gribu, dzīvi, nāvi, mākslu, tehnoloģijām, rituāliem, ekoloģiju, ekonomiku un ilgtspēju.

Piektdien, 22. septembrī, visas dienas garumā LNB un tiešsaistē norisināsies starptautiskā Kripto, mākslas un klimata simpozija programma, kurā piedalīsies vairāk nekā 30 mākslas, zinātnes un tehnoloģiju eksperti un pētnieki un starpdisciplināri mākslinieki. Simpozija programma sastāvēs no četriem tematiskiem paneļiem, kurā piedalīsies fesitvāla izstādes mākslinieki no Eiropas Mediju Mākslas platformas (EMAP), kas ir Eiropas mediju mākslas organizāciju tīkls, kurā piedalās RIXC un citas 15 vadošas mediju mākslas organizācijas, kas specializējas digitālajā un mediju mākslā, biomākslā un robotikas mākslā.

Pirmajā panelī mākslinieki un eksperti diskutēs par mākslīgo intelektu un mediju mākslas nākotni. Otrajā simpozija panelī dalībnieki iepazīstinās ar mākslīgo intelektu, mākslu un klimata pārmaiņām – trešajā – par mākslīgo intelektu, metaversu un imersīvās mākslas producēšanas, izstādīšanas un sadarbības modeļiem tiksies starptautisko imersīvo mākslu pārstāvji, un ceturtajā panelī mākslinieki un pētnieki apspriedīs un iepazīstinās ar NFT un blokķēžu mākslu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja