Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rundāles pils muzeja mājaslapā izveidots sudrablietām veltīts trīsdimensionāls Adventes kalendārs

Turpinot iecienītu tradīciju, Rundāles pils muzejs gada nogalē piedāvā ieskatīties trīsdimensiju Adventes kalendārā muzeja mājaslapā. Šogad kalendārs ir veltīts muzeja sudrablietu kolekcijai. Kalendārs būs pieejams latviešu, angļu un vācu valodā.

Trīsdimensiju fotogrāfijās no 1. līdz 24. decembrim būs apskatāmi dažādi sudraba priekšmeti – kausi, kannas, kārbiņas, trauki, rakstāmpiederumu un tualetes piederumu komplekti –, kas radīti laikā no 15. gadsimta līdz 20. gadsimta sākumam. Adventes kalendārs dos iespēju priekšmetus pietuvināt un aplūkot no visām pusēm, lai pamanītu nianses, kas nav redzamas, skatoties uz to muzeja vitrīnā. Katru dienu, sākot ar 1. decembri, kalendārā būs atverams viens jauns lodziņš ar vienu priekšmetu. Adventes kalendārs būs pieejams latviešu, angļu un vācu valodā.

Muzeja sudraba izstrādājumu kolekcijas pamatu veido sakrālie priekšmeti, kurus muzejam nodevušas Latvijas draudzes. Vecākais no tiem (apskatāms arī Adventes kalendārā) ir 15. gs. izgatavotais gotiskais Svētā Vakarēdiena kauss no Rīgas Sv. Jāņa baznīcas. Tas ir viens no senākajiem pirmsreformācijas laika Rīgas sudrabkaļu darinātajiem liturģiskajiem priekšmetiem, kas saglabājies līdz mūsdienām.

Vēsturiskā ziņā unikāls priekšmets ir maza parfimērijas kārbiņa, Jelgavas meistara Georga Šmīdhammera darbs, kuru vēlākais Kurzemes-Zemgales hercogs Ernsts Johans Bīrons 1722. gadā uzdāvināja savai līgavai Benignai Gotlībai fon Trotai-Treidenai. Dāvanas pasniegšana fiksēta Ernsta Johana vēstulē līgavai: "Ceru, ka krietnais Šmīdhammers jau bija pie Jums un ka pārsteigums ir izdevies. Pateicos Dievam šajā dienā par visu labo un mīļo, kо viņš Jums ir darījis, lai lielais Dievs arī turpmāk Jums dāvā veselību. Kad darīšanas būs galā, lai ne mazākās bēdas neskumdina Jūsu sirdi. "Skaists un mīļš" (Schen und liebl) ir Jūsu sirds devīze. Tā kā man ir priekšrocība būt tuvu Jūsu sirdij, skaitu dienas, kas mūs vēl šķir, un mierinu sevi, ka drīz ieraudzīšu savu jauko eņģeli.”

Īpaši vērtīgs priekšmets ir arī baroka laikmetā izcilākā Rīgas sudrabkaļa Johana Georga Ebena 1706. gadā darinātā kanna ar vāku. Ebenam raksturīgs meistarīgs figūru un perspektīvas atveidojums lēzenā cilnī. Viņa darbi atrodas arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Viktorijas un Alberta muzejā Londonā un Metropolitēna muzejā Ņujorkā.

Trīsdimensiju Adventes kalendāru veidošana sadarbībā ar studiju Ocean Multimedia muzejā notiek jau vairāku gadu garumā. Interesentiem ir bijusi iespēja tuvāk izpētīt stikla, porcelāna un fajansa priekšmetus, daļu no muzeja vēdekļu kolekcijas, apgaismes ķermeņus, sīkus sadzīves priekšmetus – kārbiņas, adatiņas, stikla pudelītes – un muzeja pulksteņu kolekcijas interesantākos eksemplārus. Šo priekšmetu attēli tagad apskatāmi Rundāles pils muzeja mājas lapas sadaļā Virtuālais muzejs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja