Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tallinā būs skatāma Rīgas Porcelāna muzeja krājuma izstāde

Rīgas Porcelāna muzejs sadarbībā ar Igaunijas Lietišķās mākslas un dizaina muzeju rīko izstādi Balts un gleznots. 20. gs. 50. un 60. gadu porcelāns no Rīgas. Izstāde skatāma Tallinā no 6. oktobra līdz 2024. gada 21. janvārim, informēja muzeja pārstāvji.

Rīgu un Tallinu saista vēsturiskas porcelāna saites. Igaunijā, Mākslas produktu ražošanas kombināta (Kunstifondi kunstitoodete kombinaadid) darbnīcās mākslinieki dekorēja Rīgas Porcelāna Fabrikā un Rīgas Porcelāna un fajansa fabrikā, un vēlāk arī Rīgas Porcelāna rūpnīcā ražotos baltos traukus. Rīgas ražotņu gatavā produkcija 20. gs. otrajā pusē, padomju okupācijas laikā, bija ieredzēta arī kaimiņvalstī un ir par pamatu šī brīža intereses vilnim, kad Latvijas iedzīvotāji pārskata savus traukus, lai atrastu KFK vai ARS zīmi, kas liecinātu par izgatavošanu Igaunijā, un Igaunijas iedzīvotāji pārcilā savus traukus, lai uzzinātu ko vairāk par to īpašumā esošajām servīzēm ar RPF, PFF vai RPR zīmēm.

Lai veicinātu zināšanas un izpratni par Rīgā ražoto porcelānu, Rīgas Porcelāna muzejs un Igaunijas Lietišķās mākslas un dizaina muzejs (ETDM – Eesti Tarbekunsti ja- disainimuuseum) Tallinā sadarbojas un rīko izstādi Balts un gleznots. 20. gs. 50. un 60. gadu porcelāns no Rīgas. Ekspozīcijā iekļautas 30 servīzes no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma un privātpersonu deponējumiem. Tās atspoguļo ražošanas procesu 20. gs. 50. gados, kam raksturīga pirmskara resursu izmantošana: formas, krāsas, pat darbaspēks ir no "buržuāziskā" perioda, kuru okupācijas periodā cenšas izdzēst no sabiedriskās apziņas, taču ikdienas praksē – labprāt turpina izmantot. Kā arī dizaina pagriezienu 20. gs. 60. gados jeb t.s. "pēckara modernismu", kam raksturīga no agrākiem periodiem ļoti atšķirīga estētika, ko savukārt noteica Aukstā kara nepieciešamība vieglās rūpniecības produkciju padarīt pēc iespējas pieejamāku, pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam. Katra servīze, protams, iemieso stāstu pati par sevi – tās forma, dekors ir noteikta autora iztēles auglis. Taču tā arī liecina par laiku, laikmetu, kurā tapusi, dažādajiem kritērijiem, nosacījumiem un tehnoloģiskajiem pagriezieniem.

Entuziastiem un profesionāļiem, kas aktīvi seko līdzi aktualitātēm porcelāna mākslā un dizainā būs zināmas tādas ikoniskas formas kā Ping-Pong, Maija, Tauta, Oktobris, Bitīte, Krievu, Augstā, Laima, Daina, Sakta, Stella, Siluets, Ausma, Marijka, Viola, Terēze, Saulīte un citas. Šos skatītājus iespējams ielīksmos iespēja ieraudzīt nianses, piemēram, servīzes Augstā agrīnā versija un vēlīnā komplektācija ar mainītiem dizaina parametriem vai arī servīzes Stella sākotnējā versija Pingvīns. Speciālisti novērtēs rūpniecisko dekoru dizaina piedāvājuma variantus – gleznotus ar roku, pirms tie ir apstiprināti un vēlāk parādījušies jau kā tiražēti dekori uz plaša patēriņa traukiem. Savukārt skatītājus, kuriem tā būs pirmā sastapšanās ar Rīgas porcelānu, cerams, aizraus tādu autoru kā Anatolijs Travņikovs, Zina Ulste, Jānis Ozolants, Irina Sočevanova, Levons Agadžanjans, Tamāra Meija–Bukovska, Taisija Poluikēviča, Mirdza Jurča, Olga Seļezņova, Beatrise Kārkliņa, Olga Neimane–Kateņeva, Ilga Dreiblate, Irina Sočevanova, Regīna Karkunova, Maija Zagrebajeva, Māra Genere u.c. formas, krāsas un kompozīcijas izjūta; būs interesanti salīdzināt, kas ir ar roku vienā eksemplārā apgleznots izstāžu darbs un, kas ir plaša patēriņa produkcija, dekorēta ar sava laika novatorisko tehniku – zīdspiedes dekolu; kā izskatās porcelāns, kā – fajanss, un kā – plānsienu porcelāns, cik atšķirīgā stilā top servīzes no šiem materiāliem.

Izstāde ir viena no aktivitātēm Rīgas Porcelāna muzeja un ETDM sadarbības ciklā. Gada izskaņā Rīgas Porcelāna muzejā gaidāma ETDM deponējuma izstāde, kurā Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs iepazīties ar Igaunijā dekorēto Rīgas porcelāna ražotņu produkciju. Abus pasākumus pavadīs izdevumi, kas klajā nāks izstāžu norises laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja